Η γερμανική Κυβέρνηση ετοιμάζεται για μία ρηξικέλευθη πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι σχετικές πληροφορίες, χωρίς να επιβεβαιώνονται επισήμως από την πλευρά των γερμανικών αρχών, έχουν αρχίσει να διαχέονται από...
κύκλους προσκείμενους στο Υπ. Οικονομικών και το επιτελείο της κας Μέρκελ.
Σύμφωνα με τις ελάχιστες προς το παρόν πληροφορίες αναφέρεται ότι και η ανοικτή παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για άμεση αλλαγή του συστήματος εποπτείας και χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με ενοποίηση τόσο της εποπτείας όσο και διασφάλισης των καταθέσεων των συστημικά σημαντικών ευρωπαϊκών τραπεζών, συνδέεται με τις αλλαγές αυτές που φαίνεται να ωριμάζουν στο Βερολίνο.
Βασικό στοιχείο όμως της αλλαγής αυτής που θα προταθεί από το Βερολίνο είναι η βαθύτερη δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Ντράγκι πέραν της ενοποίησης της εποπτείας των ευρωτραπεζών υποστηρίζει και την απ΄ ευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από το ESM, χωρίς αυτή η ροή κεφαλαίων να περνάει μέσα από τις κυβερνήσεις. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε συναντήσεις που έχουν γίνει στην Φρανκφούρτη και στην συνέχεια βγήκε στην δημοσιότητα.
Παρόλα αυτά, τόσο η Γερμανική Κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις της Φιλανδίας και της Ολλανδίας, παραμένουν σταθερά αρνητικές στην έκδοση ευρω-ομολόγου και την “αμοιβαιοποίηση” του ευρωπαϊκού χρέους.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η “κίνηση” της Γερμανίας δεν πρόκειται να εκδηλωθεί πριν ολοκληρωθούν οι πολιτικά ευαίσθητες εκλογές στην Ελλάδα και την Γαλλία (17/6) και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία (χθες).
Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αναλυτές που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο Βερολίνο εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το πόσο μακριά μπορεί να πάει η γερμανική κυβέρνηση. Αν και αυτή την φορά, λόγω της ταχύτατα επιδεινούμενης κατάστασης στην Ισπανία και με την Ιταλία να ακολουθεί, παραδέχονται ότι η κα Μέρκελ είναι υποχρεωμένη να δράσει -αυτή τη φορά- αποτελεσματικά...
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου