Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τακτική blame game από Σαμαρά - Βενιζέλο

Της Μαρίνας Μάνη
Την τακτική του blame game ακολουθούν οι ηγεσίες των κομμάτων που καλούνται –θεωρητικά– να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας (ή ενότητας), καθώς ο κάθε αρχηγός θέλει να συγκυβερνήσουν...

οι άλλοι.

Με το επιχείρημα «δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε χρόνο» ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στις οκτώ το βράδυ την πρώτη διερευνητική εντολή, την οποία είχε πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέσσερις, μόλις, ώρες νωρίτερα.

Στενοί τους συνεργάτες εξακολουθούν να προτείνουν «επαναληπτικές εκλογές άμεσα», ωστόσο το «βαρύ» στελεχιακό δυναμικό του κόμματος (όπως Στ. Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Β. Μεϊμαράκης) επιμένουν πως πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η σκυτάλη περνά σήμερα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, κατά τις πληροφορίες προτίθεται να εξαντλήσει το τριήμερο που του αναλογεί. Σε ποια κατεύθυνση; Συγκρότησης αριστερής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων –και σίγουρα, της ΝΔ, όπως δήλωσε ευθέως στον κ. Σαμαρά κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Στηρίζουμε... από μακριά
Όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στην προσπάθεια να αναδειχθεί σε «υπ΄ αριθμόν ένα» θέμα η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση (με το επιχείρημα ότι είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα), ώστε, στην αντίθετη περίπτωση, το ναυάγιο των διερευνητικών εντολών να πέσει στον Αλέξη Τσίπρα και να πάμε «υποχρεωτικά» σε επαναληπτικές εκλογές.

Η Ιπποκράτους θα ήθελε πολύ να σχηματισθεί κυβέρνηση από ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ απλώς να στηρίζει χωρίς να συμμετέχει με υπουργούς, ώστε, να επουλωθούν πιο γρήγορα τα βαθιά τραύματα που (του) άφησε η διετής διακυβέρνηση.

Αυτό το σενάριο το στηρίζουν σχεδόν όλοι οι «κορυφαίοι» (σ.σ. οι περισσότεροι εκτός Βουλής, πλέον) αν και οι πληροφορίες θέλουν τον Ανδρέα Λοβέρδο να τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης και αποφυγής νέων εκλογών. 

Προκειμένου δε, να περάσει ως «ειλικρινής πρόθεση» για τη σωτηρία της χώρας, ο κ. Βενιζέλος αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτείνει ακόμη και «πρόσωπο από την Αριστερά» για τη θέση του πρωθυπουργού...

Επαναδιαπραγμάτευση και... δίλημμα Κουβέλη 
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέληςαντιτάχθηκε και χθες (μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά) σε μία επανάληψη της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και επανέφερε τους στόχους που θεωρεί ότι πρέπει να έχει μία εθνική κυβέρνηση: διατήρηση της χώρας στο ευρώ και απαγκίστρωσή της από το Μνημόνιο.

Κατά τις εκτιμήσεις, αυτή η επικέντρωση δεν κλείνει (το αντίθετο...) την πόρτα στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μία τέτοια κυβέρνηση. Δεδομένου ότι και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος μίλησαν χθες για τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν  στο μνημόνιο –ο πρώτος μάλιστα επανέφερε στη ρητορική του τον όρο «επαναδιαπραγμάτευση».

Ο κ. Κουβέλης βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα καθώς ένα «όχι» θα ακυρώσει το προφίλ της «κυβερνώσας –μεταρρυθμιστικής– ευρωπαϊκής» ΔΗΜΑΡ, ενώ ένα «ναι» (φοβάται ότι) θα του στοιχίσει πολιτικά –κυρίως αν δεν συνοδευθεί από κάποιες «επιτυχίες» της νέας κυβέρνησης...

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αρκούν;
Το ερώτημα είναι με ποιο επιχείρημα θα απορρίψουν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας (χωρίς ΣΥΡΙΖΑ) δεδομένου ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αρκούν για μία ισχυρή – αριθμητικά – κυβέρνηση (θα στηρίζεται από 168 βουλευτές) που θα έχει και πολιτική νομιμοποίηση.

Πόσο μάλλον που τόσο ο επιχειρηματικός κόσμος, όσο και οι δανειστές, έχουν κάνει σαφή την επιθυμία τους για  εξεύρεση κυβερνητικής λύσης χωρίς επαναληπτικές εκλογές μεγάλου ρίσκου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: