Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή και οι μισθωτοί

Του Σπύρου Δημητρέλη 
Δεν φοροδιαφεύγουν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Φοροδιαφεύγουν και οι μισθωτοί. Αυτό πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών και προχωρούν σε ειδικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπισθούν πηγές εισοδημάτων των μισθωτών που δεν...

δηλώνονται. Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που παρακρατούν οι επιχειρήσεις από τους εργαζομένους τους.

Στο ΥΠΟΙΚ έχουν καταγραφεί οι τρόποι που επιλέγουν μισθωτοί προκειμένου να αποκρύπτουν μέρος του πραγματικού τους εισοδήματος. Οι τρόποι αυτοί έχουν κοινοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία καταστρώνει σχέδιο διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπισθούν οι φορολογούμενοι με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που δεν δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους. Πώς αποκρύπτουν εισόδημα οι μισθωτοί; Στελέχη του ΥΠΟΙΚ έχουν εντοπίσει τους εξής τρόπους:

- δεν δηλώνουν το εισόδημα από τη δεύτερη δουλειά. Υπάρχουν πολλοί μισθωτοί οι οποίοι ενώ έχουν δυο δουλειές δεν δηλώνουν το εισόδημα από τη μια. Στόχος τους είναι να γλιτώσουν την πληρωμή σημαντικού φόρου καθώς η παρακράτηση φόρου εισοδήματος από κάθε δουλειά υπολογίζεται με βάση το αφορολόγητο όριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο φόρος που τους παρακρατείται από τη μια δουλειά είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που αναλογεί στο εισόδημα που αποκτούν από αυτήν την εργασία. Ο επιπλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και έτσι πολλοί επιλέγουν να αποκρύψουν το σχετικό εισόδημα. Για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεθόδευση, στο ΥΠΟΙΚ προχωρούν σε διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών που υποβάλουν οι επιχειρήσεις και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι. Η συγκεκριμένη διασταύρωση διευκολύνεται και  από την υποχρέωση των φορολογούμενων, εφόσον υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά, να δηλώνουν το ΑΦΜ του εργοδότη τους και το ακριβές ποσό που εισέπραξαν από αυτόν.

- δεν δηλώνουν το εισόδημα που εισέπραξαν από επιχειρήσεις, παρέχοντας υπηρεσίες ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Πρόκειται για τις αμοιβές που εισπράττουν με τη λεγόμενη απόδειξη δαπάνης των επιχειρήσεων (αυτές εκδίδουν το σχετικό φορολογικό στοιχείο). Στις συγκεκριμένες αμοιβές επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 20% και στους περισσότερους μισθωτούς προκύπτει επιπλέον φόρος όταν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση.

- δηλώνουν υψηλότερες δαπάνες από αυτές που έχουν πραγματικά πραγματοποιήσει προκειμένου να μειωθεί ο οφειλόμενος φόρος ή να εισπράξουν αυξημένη επιστροφή φόρου. Ειδικά στις περιπτώσεις υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω ίντερνετ που τα σχετικά δικαιολογητικά διακρατούνται από τους φορολογούμενους, δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν ανύπαρκτες δαπάνες, όπως ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων ακόμη και πραγματοποίηση δωρεών προς το δημόσιο. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις προωθείται η υποβολή στη ΓΓΠΣ των σχετικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ) και το δημόσιο προκειμένου να γίνονται οι κατάλληλες διασταυρώσεις.

Αναφορικά με το φόρο μισθωτών υπηρεσιών ο οποίος έχει αρχίσει να μην αποδίδεται από επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ταμειακά προβλήματα (όπως γίνεται κατά κόρον με τον ΦΠΑ) στο ΥΠΟΙΚ αναζητούν τρόπους για την αυτόματη απόδοσή του στο δημόσιο ταμείο. Για παράδειγμα, εξετάζεται να αποδίδεται αυτόματα από τις τράπεζες με την πληρωμή της μισθοδοσίας στους υπαλλήλους των επιχειρήσεων. ʽΕτσι, μια επιχείρηση που καταβάλει τη μισθοδοσία στους υπαλλήλους της μέσω τραπεζικού λογαριασμού, θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στην τράπεζα και τον ΦΜΥ που αντιστοιχεί στις αμοιβές. Ο ΦΜΥ θα αποδίδεται στη συνέχεια από την τράπεζα σε τραπεζικό λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: