Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το βασικό σημείο της επανακεφαλοποίησης


Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη 


Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών φαίνεται ότι παρουσιάζει πλήθος σημείων που ακόμα δεν έχουν διευκρινισθεί και αυτό τροφοδοτεί την υποτιμητική κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο εκ νέου με διαρροές. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι καμιά από τις μεγάλες τράπεζες δεν θα κλείσει τον κύκλο της... ανακεφαλαιοποίησης με λιγότερα από 4 δισ. και επίσης ότι η αναλογία των μετοχών που θα δικαιούνται μετά την πρώτη αύξηση θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη του 4 επιπλέον για κάθε μια αρχικά που έχει μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί.  

Αν και υπάρχουν και κάποιοι που εκτιμούν ότι θα χρειασθούν λιγότερα.

Οι τραπεζίτες δηλαδή θεωρούν ότι για να προσελκυστούν επενδυτικά κεφάλαια στις πρώτες αυξήσεις που θα καλύψουν το 10% των συνολικών αναγκών θα πρέπει αυτά να έχουν δυνατότητα να αγοράσουν στη συνέχεια το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων μετοχών που θα αντιστοιχούν στην κοινοτική βοήθεια ώστε να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να ελέγξουν μακροπρόθεσμα τους τραπεζικούς ομίλους και ότι αυτές θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Σε αντίθετη περίπτωση οι υπόλοιπες λύσεις κρίνονται μια ικανοποιητικές με αποτέλεσμα να έχουν υποχωρήσει οι τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες. 

Όπως και να έχει ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρισθεί βασικά σημεία και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο και στην χρηματιστηριακή αγορά δημιουργεί προβλήματα αλλά  και καθυστερεί την διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Βεβαίως το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι οι τραπεζίτες της επόμενης μέρας, δηλαδή αν θα είναι οι οξυδερκείς χρηματοδότες ή εκείνοι που τους κούρεψαν τελικά τα ομόλογα και έπαιξαν με τόση αποτυχία μέχρι τώρα το παιχνίδι της δραχμής.

Από την άλλη πλευρά  διαπιστώνει κανείς ότι με τα όσα είπαν στην ευρωβουλή Τόμσεν και Ασμουσεν παίρνουν πια αποστάσεις από την επιτυχία του μνημονίου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση είναι και η έκθεση του IIF. Ολα αυτά δείχνουν ότι η υπόθεση του μνημονίου δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται διαχείριση και εκτέλεση με επιτυχία, που είναι αβέβαιο όμως τόσο αν η πολιτική εξουσία θα την πετύχει ή η κοινωνία θα την αποδεχτεί επί μακρόν.

Ο προβληματισμός έχει μεγαλώσει και πάλι σε όσους καταλαβαίνουν ότι οι καθυστερήσεις θα αποκλίνουν τα μεγέθη και τελικά θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για νέα εκτροπή του χρέους, που ανέφερε και ο Ασμουσεν. Αν δε, συνδυάσει κανείς και την παρωδία που η ΔΕΗ καλλιεργεί σε σχέση με την ελληνική βιομηχανία αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός για την οικονομική ανάκαμψη.

Αρκεί βέβαια και οι άνεργοι πρώην τραπεζίτες να σταματήσουν τα κόλπα με κεφάλαια που παίζουν από το εξωτερικό. 




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: