Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΤΟΥ


Γνωρίζατε ότι υπάρχει κρατήρας στη σελήνη που φέρει το όνομα του έλληνα αστρονόμου Παρασκευόπουλου;

Η ιστορία του Ιωάννη Στέφανου Παρασκευόπουλου δεν είναι και τόσο γνώστη. Είναι όμως άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα κινηματογραφική. Ο Παρασκευόπουλος γεννήθηκε το 1889 στον Πειραιά. Σπούδασε φυσικομαθηματικά στο πανεπιστήμιο... Αθηνών και αμέσως μετά την αποφοίτησή του άρχισε να εργάζεται ως βοηθός στα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για λίγο το όνειρό του προκειμένου να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό στους Βαλκανικούς πολέμους καθώς και στον Α΄ Παγκόσμιο. 
Μετά το τέλος του πολέμου ο καθηγητής Δημήτριος Αιγινίτης τον προσλαμβάνει στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αλλά λίγο αργότερα ο νεαρός Παρασκευόπουλος αποφασίζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Φεύγει με υποτροφία στις Η.Π.Α. Εκεί θα εργαστεί στο Αστεροσκοπείο Yerkes του Πανεπιστημίου του Σικάγου, όπως και στο Αστεροσκοπείο του όρους Wilson. Παντρεύεται την Αμερικανίδα συνάδελφό του Dorothy W. Block και το 1921 επιστρέφει μαζί της στην Αθήνα για να αναλάβει τον έλεγχο του Αστρονομικού Τμήματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Σύντομα όμως θα απογοητευθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του και έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για την αγορά ενός σύγχρονου τηλεσκοπίου, θα εγκαταλείψει την Ελλάδα οριστικά. Αυτή τη φορά ανοίγει τα φτερά του και πετά για νότια Αμερική, όπου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του αστρονομικού σταθμού που το Πανεπιστήμιο Harvard έχει εγκαταστήσει στην Αρεκίπα του Περού. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο σταθμός μεταφέρεται στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής και ο Παρασκευόπουλος τον ακολουθεί πιστά και διατηρεί τη διευθυντική του θέση μέχρι το 1951, οπότε παίρνει σύνταξη. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή δέκα χρόνια αργότερα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Παρασκευόπουλος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Harvard, ενώ ήταν και μέλος των Αστρονομικών Εταιρειών των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νοτίου Αφρικής. Ο έλληνας αστρονόμος μελέτησε κυρίως τους κομήτες και τους μεταβλητούς αστέρες, ενώ κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του να ανακαλύψει ορισμένους ακόμη κομήτες. Σήμερα στο αρχείο του Harvard βρίσκονται περισσότερες από 100.000 φωτογραφικές πλάκες με τις αστρονομικές του παρατηρήσεις. Η φήμη του Παρασκευόπουλου στο χώρο της αστρονομίας κρατά μέχρι σήμερα την αίγλη της. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η απόφαση της διεθνούς αστρονομικής κοινότητας να τιμήσει τον μεγάλο έλληνα αστρονόμο δίνοντας το όνομά του σε έναν κρατήρα της σελήνης. Πρόκειται για τον "Paraskevopoulos Crater".

Δεν υπάρχουν σχόλια: