Λες και η Apple είχε ανάγκη να πληρώσει οποιονδήποτε ώστε να αγοράσει μετοχές της. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, ένας γιγάντιος πλανήτης με κεφαλαιοποίηση 555 δισ. δολαρίων που ρίχνει τη σκιά του σε ο,τιδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται από το... ηλιακό του σύστημα. Μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι γκατζετάκηδες να κάνουν ουρές έξω από τα Apple Stores για να «τσιμπήσουν» την αξίας 600 δολαρίων -όσο περίπου μία μετοχή της Apple- νέα έκδοση του iPad. Μέσα στο πρώτο μόλις τρίμηνο του έτους, η μετοχή της εκτοξεύτηκε 46%. Τους τελευταίους 12 μήνες: 80%. Τα τελευταία δέκα χρόνια: 1.400%. Νικάει ακόμα και το CD.
Χθες η εταιρεία του Cupertino (Καλιφόρνια) ανακοίνωσε επιτέλους ότι θα δώσει πολλά δισ. δολάρια για την καταβολή μερίσματος και την επαναγορα μετοχών ύψους έως 10 δισ. δολ. Κάποια στιγμή μετά την 1η Ιουλίου, οι επενδυτές της Apple θα λάβουν τριμηνιαίο μέρισμα 2,65 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ το πρόγραμμα επαναγοράς θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή της «επισκέφτηκε» για πρώτη φορά τα 600 δολάρια. Εντός της Wall Street οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές αποκαλούνται ήδη «Η λέσχη των 700», ενώ σύντομα θα ακούσουμε για το επίπεδο των 1.000 δολ. ανά μετοχή. Κυριολεκτικά, όποιος παρακολουθεί αυτή τη μετοχή, λαμβάνει κλήσεις πελατών που ρωτούν για τις πιθανότητες η Apple να γίνει η εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων βάσει κεφαλαιοποίησης.
"Χρησιμοποιήσαμε μέρος της ρευστότητάς μας και πετύχαμε σπουδαίες επενδύσεις στον κλάδο μέσω της βελτιωμένης έρευνας και ανάπτυξης, εξαγορές, επέκταση του δικτύου μας, στρατηγικές προπληρωμές και κεφαλαιακές δαπάνες στην αλυσίδα προμηθειών, καθώς και βελτίωση των υποδομών μας. Να περιμένετε περισσότερα στους τομείς αυτούς στο μέλλον", δήλωσε ο Tim Cook, CEΟ της Apple. "Ακόμα και μετά από αυτές τις επενδύσεις, παραμένουμε μάχιμοι για εκμετάλλευση νέων στρατηγικών ευκαιριών, έχοντας παράλληλα άπλετη ρευστότητα να λειτουργήσουμε την επιχείρησή μας. Για αυτό και ξεκινάμε τη διανομή μερίσματος καθώς και προγραμμα επαναγοράς μετοχών".
Ιδού γιατί η χθεσινή υπερείδηση δεν είναι και τόσο σημαντική: η ταχέως αυξανόμενη ρευστότητα της Apple που αγγίζει τα 98 δισ. δολάρια θα εξακολουθήσει να προκαλεί «την αμηχανία του πλούσιου» -ίσως ακόμη περισσότερο από ό,τι σήμερα. Η πληρωμή του μερίσματος σε μετρητά, του πρώτου της Apple σε διάστημα 17 ετών, αντιστοιχεί σε απόδοση μόλις 1,8% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής, μικρότερη δηλαδή από τη μέση μερισματική απόδοση των μετοχών του S&P 500 (1,95%). Η τεχνολογική εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 45 δισ. δολάρια (περίπου όσο αξίζει η Ford Motor (F)) μέσα στα επόμενα τρία έτη. Όμως, παρήγαγε ρευστότητα 16 δισ. δολαρόων στο πρώτο τρίμηνο και οδεύει προς την αποταμίευση επιπλέον 60 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Sterne Agee & Leach. Θεωρητικά, θα μπορούσε εύκολα να ανακτήσει και μάλιστα να πολλαπλασιάσει την τρέχουσα ρευστότητα –η οποία επιστρέφει χαμηλές αποδόσεις σ’ αυτό τον κόσμο των χαμηλών επιτοκίων- για να επαναπορροφήσει έναν τόνο από τις μετοχές της, που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount. Αυτή η ρευστότητα των 98 δισ. δολαρίων, για παράδειγμα, αντιστοιχεί στο 18% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της Apple. Τρελαίνει η σκέψη ότι αυτή είναι η ίδια εταιρεία που βρισκόταν μόλις δύο ή τρεις μήνες μακριά από τη χρεοκοπία το 1997.
Ένας απογοητευμένος, ο Matt Nesto έγραψε στο blog του: "Η μεγαλύτερη, η πιο καινοτόμος εταιρεία στον κόσμο επιλέγει αυτή τη στιγμή να εφαρμόσει την πιο συνηθισμένη, απογοητευτική λύση για την αξιοποίηση της πιο φανερής ρευστότητας στον πλανήτη". Ο Nesto περίμενε πιο δημιουργικές απαντήσεις στο αίνιγμα της ρευστότητας της Apple, συμπεριλαμβανομένης μιας εφάπαξ πληρωμής ύψους 25 δολ. ανά μετοχή και μιας δέσμευσης 10 δισ. δολαρίων για την αύξηση των μισθών του στρατού των απλήρωτων εργαζομένων στο εξωτερικό.
Όχι πως η χθεσινή απόφαση αποκλείει τέτοιες κινήσεις. Ο αναλυτής Abhey Lamba της Mizuho Securities, ένα νέο μέλος της «Λέσχης των 700», εκτιμά ότι η Apple θα παράγει περισσότερα από 150 δισ. δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές τα επόμενα τρία χρόνια. Άλλωστε η εταιρεία εξακολουθεί να ελέγχει το 24% της παγκόσμιας αγοράς των smartphone. Η Apple TV είναι ακόμα στα σκαριά. Για πληρωμές μέσω κινητού ενδιαφέρεται κανείς;
Αναθαρρήστε. Εάν ήμασταν στο 1985, η Apple πιθανότατα θα έριχνε τα μετρητά της στην κατασκευή ενός θεματικού πάρκου, κινηματογραφικών στούντιο, ή αλυσίδας εστιατορίων. Η σημερινή επενδυτική βάση της Apple, που έχει κολλήσει με την εταιρεία που έχει ως επί τω πλείστω επιλέξει να καινοτομεί και όχι να αποταμιεύει τα μετρητά της, θα πρέπει να είναι ευτυχής που η στρατηγική της παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη.
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1444760
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου