Τρίτη 6 Μαρτίου 2012
Φόβοι για 5η γενιά τρομοκρατών μετά τη βόμβα στο μετρό
Τι βλέπουν αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας πίσω από την βόμβα στο μετρό του Αιγάλεω. Έχουν καταγραφεί περίπου 30 εμπρηστικές επιθέσεις μέσα σε διάστημα λίγο μηνών. “Ίσως να έρχεται η 5η γενιά τρομοκρατών. Το αντάρτικο πόλης στην Ελλάδα πλησιάζει προς τα...
40 χρόνια δράσης, ένας πρωτοφανής αριθμός για τα δεδομένα ευρωπαϊκών χώρων και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης. Η βόμβα στο μετρό φαίνεται να σηματοδοτεί την δημιουργία νέων ένοπλων ομάδων. Επρόκειτο μάλλον για την πρώτη μεγάλη δοκιμή και ίσως αρχίζει νέος κύκλος επιθέσεων ακόμη πιο επικίνδυνων».
Οι απαισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις, από ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μία εβδομάδα μετά την ανακάλυψη εμπρηστικού μηχανισμού στο τερματικό σταθμό του Μετρό στο Αιγάλεω, είναι ενδεικτικές του προβληματισμού που επικρατεί στην λεωφόρο Κατεχάκη για την «επαναστατική βία που δεν τελειώνει ποτέ στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με το “Βήμα” οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ βλέπουν πίσω από την βόμβα στο Μετρό μία νέα ένοπλη ομάδα που φαίνεται να δημιουργήθηκε στην διάρκεια των 13 περίπου μηνών «σιωπής» του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι είναι μία οργάνωση που θα εμφανισθεί ως διάδοχος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», θα έχει περίπου την ίδια δομή, θα εκφράζει διαρκώς την συμπαράσταση στα κρατούμενα μέλη της οργάνωσης και θα επιχειρήσει να κλιμακώσει το επόμενο χρονικό διάστημα της δράση της.
Ωστόσο οι αστυνομικοί εκφράζουν αμφιβολίες για «τις επιχειρησιακές δυνατότητές της». Για την εξιχνίαση της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης η ΕΛΑΣ εξετάζει και αναλύει τις καταγραφές από τις 800 περίπου κάμερες που βρίσκονται στο δίκτυο του Μετρό, τις τελευταίες 14 ημέρες. Διερευνώνται συνολικά 268.880 ώρες βιντεοληπτικού υλικού προκειμένου να διαπιστωθούν διερευνητικές κινήσεις των δραστών κυρίως στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω προκειμένου να χρονομετρήσουν τις κινήσεις αλλαγής κατεύθυνσης των συρμών.
Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διερευνούν την εμπρηστική επίθεση που είχε σημειωθεί την Καθαρή Δευτέρα, 4 Μαρτίου του 2009, σε ακινητοποιημένο συρμό του σταθμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά. Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση είχαν αναλάβει οι «Συμμορίες Συνείδησης / Εξτρεμιστές Περάματος», η οποία αργότερα συνδέθηκε με την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Και τότε είχε διαπιστωθεί ότι οι δράστες με τον φόβο των καμερών του ΗΣΑΠ είχαν αποκριάτικη αμφίεση, όπως συνέβη και στην περίπτωση της τοποθέτησης βόμβας στον συρμό του Μετρό.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν καταγράψει τους τελευταίους μήνες περίπου 30 εμπρηστικές επιθέσεις από ομάδες μικρού βεληνεκούς, κυρίως του «Διεθνούς Επαναστατικού Μέτωπου», με στόχους γραφεία εταιρειών, δημαρχεία, καταστήματα, ΑΤΜ Τραπεζών και αστυνομικές δυνάμεις.
Σε ένα από τα κείμενα που συνόδευαν αυτές τις επιθέσεις μνημονευόταν ανάμεσα στα άλλα ότι «χαιρετίζουμε όλα τα καλέσματα των αντάρτικων ομάδων που καλούν σε δράση και καλούμε και εμείς εκ νέου σε ένα νέο κύκλο ανελέητων εχθροπραξιών».
Όμως για την απόπειρα τοποθέτησης εμπρηστικής βόμβας στο Μετρό οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι «ως προς την στόχευση αλλά και τον τύπο του εμπρηστικού μηχανισμού δεν δείχνει να είναι κάτι τυχαίο. Φαίνεται να πρόκειται για κάτι εντελώς καινούργιο, για το πρώτο κτύπημα μιας οργάνωσης που είναι αποφασισμένη για πολλά».
Οι αναλυτές του φαινομένου του αντάρτικου πόλης πιστεύουν ότι όπως ακριβώς συνέβη το 1974, το 1983, την περίοδο 2002-2003 αλλά και το 2007 οι οργανωτές και στρατολόγοι των ομάδων ένοπλης δράσης, όταν εξαρθρώνονται κάποιες ομάδες ή όταν αποδυναμώνονται, στρατολογούν νέα πρόσωπα, δημιουργούν νέα σχήματα ή αναβαθμίζουν την δράση μικρότερων ομάδων.
Ετσι φαίνεται ότι συμβαίνει λίγους μήνες μετά και από την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Δημιουργείται με γοργούς ρυθμούς η πέμπτη γενιά «ενοπλων αγωνιστών» μέσα από την οικονομική κρίση, εκτιμούν.
Κι όμως προειδοποιητικό έγγραφο για ενδεχόμενη βομβιστική επίθεση σε σταθμούς του Μετρό είχε συνταχθεί από τον τότε υπεύθυνο ασφαλείας της εταιρείας ήδη από το Μάρτιο του 2009, χωρίς όμως να ληφθεί υπ' όψιν από τους υπευθύνους της εταιρείας.
Στο έγγραφο ζητούνταν να ενεργοποιηθούν ξανά οι ομάδες επίβλεψης των συρμών για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.
Ομως οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν προχώρησαν σε καμιά σχετική ενέργεια, ενώ λίγους μήνες αργότερα απολύθηκε από το Μετρό ο υπεύθυνος ασφαλείας που είχε εκφράσει εγγράφως φόβους για επικείμενη επίθεση.
Το έγγραφο για το ενδεχόμενο βομβιστικής επίθεσης στο Μετρό είχε συνταχθεί στις 5 Μαρτίου 2009 από τον τότε υπεύθυνο ασφαλείας κ. Δημοσθένη Γιαννησόπουλο μετά την εμπρηστική επίθεση στον ακινητοποιημένο συρμό στην Κηφισιά.
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Μετρό είχαν εκτιμήσει τότε ότι οι συρμοί του Μετρό θα γίνονταν στόχοι ένοπλων ομάδων, με το ίδιο σκεπτικό που ακολουθήθηκε και στην επίθεση στους ΗΣΑΠ.
Ετσι είχαν ζητήσει να αρχίσουν ξανά οι περιπολίες περίπου 24 υπαλλήλων του Μετρό, ντυμένων με πολιτικά, οι οποίοι την περίοδο 2004-2008 επέβλεπαν όλο το δίκτυο για την περίπτωση εγκατάλειψης κάποιου υπόπτου αντικειμένου. Οπως, δηλαδή, συνέβη τελικά το προπερασμένο Σάββατο.
Ομως από τους διοικούντες του Μετρό δεν υπήρξε καμμιά απολύτως αντίδραση. Μάλιστα τον Ιούνιο του 2009 απολύθηκε από το Μετρό ο συντάκτης του συγκεκριμένου προειδοποιητικού εγγράφου.
Σε αγωγή που κατέθεσε αργότερα κατά της διοίκησης του Μετρό ανέφερε: «Δεχόμουν πιέσεις να προσλάβω κόσμο - (σ. σ. στις υπηρεσίες ασφαλείας του Μετρό) - χωρίς να έχει τηρηθεί κάποια τυπική διαδικασία πρόσληψης, μου έθεταν κριτήρια εντελώς αυθαίρετα, με πίεζαν να εξυπηρετήσω δικές τους υποθέσεις».
Επιπλέον τον Φεβρουάριο του 2010 συντάχθηκε 57σέλιδη μελέτη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία διαπιστώνονται προσλήψεις υπαλλήλων στην ΑΜΕΛ χωρίς τα απαραίτητα προσόντα, από τους οποίους πολλοί κατέλαβαν θέσεις στην ασφάλεια του δικτύου.
newsit
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου