Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η Μήνυση της Proton κατά του Λ. Λαυρεντιάδη

Του Παναγιώτη Στάθη 

Για μεθοδεύσεις που είχαν στόχο τον αθέμιτο πλουτισμό του μέσω «επισφαλών δανειοδοτήσεων από την τράπεζα» μηνύει τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η υπό εκκαθάριση Proton Bank (παλαιά τράπεζα). Έτσι ο επιχειρηματίας πλέον κατηγορείται για κ
ακουργήματα τόσο από...
την υπό εκκαθάριση όσο και από την νέα Proton Bank για επισφαλή δάνεια , ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα τράπεζα υπέβαλλε εκτός από μήνυση και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του, ενώ δήλωσε και παράταση πολιτικής αγωγής στην συνεχιζόμενη έρευνα σε βάρος του από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Δραγάτση.

Η παλιά Proton κατηγορεί τον κ. Λαυρεντιάδη, έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου 2010-2011 καθώς και έξι πρόσωπα που είτε ως εκπρόσωποι ή ως μέτοχοι εταιριών εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις που προκάλεσαν ζημιά-όπως υποστηρίζει- στην μηνύτρια ύψους 321 εκατομμύρια ευρώ. Η μήνυση περιγράφει τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στις πράξεις αυτές καθώς και της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και επισημαίνει: «Τα μηνυόμενα μέλη της διοίκησης της Πρότον γνώριζαν ότι με τις ενέργειές τους θα ζημίωναν την τράπεζα αφού τα δάνεια που ενέκριναν στις εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούν . Όχι μόνο δεν τήρησαν ούτε καν τους στοιχειώδεις κανόνες τραπεζικής επιμέλειας ,αλλά παραβίαζαν ευθέως και συστηματικά υποχρεώσεις τους προς την νομοθεσία».

Οκτώ δάνεια 

Στην μήνυση αναφέρονται οκτώ συγκεκριμένα δάνεια, την επίμαχη περίοδο, που εγκρίθηκαν και δόθηκαν σε εταιρίες συμφερόντων του Λαυρεντιάδη χωρίς διασφάλιση της τράπεζας αφού όπως αναφέρεται στη μήνυση (οι δανειοδοτήσεις) αποτελούσαν «σχέδιο που καταστρώθηκε με στόχο την άντληση κεφαλαίων από τον τράπεζα... μέσω χρηματοδότησης εταιριών που εξαγόραζαν έναντι υπερβολικά υψηλού τιμήματος αποσχισθέντες κλάδους της εταιρίας ALAPIS" του Λαυρεντιάδη.

Τονίζεται επίσης ότι το τίμημα της μεταβίβασης βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε «παραδοχές του πωλητή». Η υπό εκκαθάριση τράπεζα αναφέρει επίσης ότι «η χρηματοδότηση των εξαγορών αποσχισθέντων κλάδων της ALAPIS συνιστούσε μεθόδευση για τον πλουτισμό του Λαυρεντιάδη και του ομίλου του και για το λόγο αυτό μοναδική τράπεζα που χρηματοδοτούσε ήταν η Proton. Χαρακτηριστικά στην μήνυση αναφέρεται πως από τον Δεκέμβριο του 2009, οπότε ο επιχειρηματίας απέκτησε το 31,3% των μετοχών της τράπεζας έως και τον Μάρτιο του 2011 "πραγματοποιήθηκε σημαντική πιστοδοτική επέκταση ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο» της Proton με αποτέλεσμα τα επιχειρηματικά δάνεια να εμφανίσουν αύξηση κατά 70,7%, δηλαδή κατά 806.979.000 ευρώ. Το ποσό αυτό «διοχετεύθηκε κυρίως σε νεοσυσταθείσες εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρίες, συχνά χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, που χρηματοδοτήθηκαν για την εξαγορά κλάδων της ALAPIS και της ELFE". 

Ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες 

Στην παλαιά τράπεζα πάντως παρέμειναν μετά την εκκαθάριση αξιώσεις (δάνεια κλπ) ύψους 451 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τη μήνυση θα χειριστεί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Δραγάτσης. Η διατύπωση της μήνυσης είναι πάντως σκληρή και αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα δάνεια χορηγήθηκαν «χωρίς να τηρηθούν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες τραπεζικής επιμέλειας. Ως αποτέλεσμα, η Proton υπέστη σημαντική περιουσιακή ζημία, αφού οι απαιτήσεις της αυτές δεν έχουν πρακτικά καμία πιθανότητα να εισπραχθούν στο σύνολό τους ή έστω ένα τμήμα τους».



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: