Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Στη δημοσιότητα φέρνει το Capital.gr την επιστολή της νέας Proton Bank προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με την οποία η τράπεζα όχι μόνον δεν αποδέχεται την πρόταση επιστροφής των δανείων ύψους 393 εκατομμυρίων ευρώ που...
ελήφθησαν από εταιρίες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία την εποχή που ο ίδιος ήταν πρόεδρος του ΔΣ της Proton, αλλά τονίζει ρητά πως το χαρτοφυλάκιο που παρέλαβε και το οποίο αφορά εταιρείες συνδεόμενες άμεσα ή έμμεσα με τον Λ. Λαυρεντιάδη, περιελάμβανε «υπέρογκες πιστοδοτήσεις σε πρόσωπα που δεν δικαιούνταν να τις λάβουν, προς εξυπηρέτηση ιδίων –προσωπικών ή επιχειρηματικών–συμφερόντων του επιχειρηματία, «διαπιστώσεις που έγιναν από αρμόδια θεσμικά όργανα, αλλά και δικαστικές αρχές».
Ποια, συγκεκριμένα, όμως ήταν η πρόταση Λαυρεντιάδη, για την οποία εισέπραξε την αρνητική απάντηση από την νέα Proton Bank; Όπως προκύπτει από την επιστολή που βρίσκεται στην διάθεση του Capital.gr, τη συνολική ρύθμιση, στο πλαίσιο της διαδικασίας της λεγόμενης «ποινικής συνδιαλλαγής» των υπό ποινική διερεύνηση δανείων συνολικού ύψους –κατά κεφάλαιο– 393 εκατ. ευρώ, έναντι καταβολής του ποσού των 45 εκατ. ευρώ και ρύθμισης του υπολοίπου, με περίοδο χάριτος πέντε ετών, με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και αναδιάρθρωση του επιτοκιακού περιθωρίου δανεισμού (spread) στο 2%.
Η διοίκηση της τράπεζας απέρριψε την πρόταση «με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης της, ως όργανο πίστης, τόσο έναντι του μοναδικού μετόχου της, ήτοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το κεφάλαιο του οποίου καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο, προερχόμενο από κεφάλαια που αντλούνται στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο βεβαίως και έναντι των καταθετών της και εν τη ευρεία έννοια έναντι του ελληνικού λαού», όπως αναφέρεται στην επιστολή.
Μάλιστα, την χαρακτηρίζει ως «μη αποδεκτή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η πρόταση αφορούσε επί της ουσίας στη ρύθμιση για απαιτήσεις της συνολικού ποσού –κατά κεφάλαιο– 393 εκατ. ευρώ, έναντι της εφάπαξ καταβολής του ποσού των 45 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εφαρμογή των ευνοϊκών για τον Λ. Λαυρεντιάδη οικείων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.
Στην επιστολή η νέα Proton Bank ρητώς δηλώνει ότι ουδόλως αρνήθηκε την καταβολή σε αυτήν του ποσού των 45 εκατ. ευρώ, έναντι των εν λόγω δανείων, αυτό όμως το οποίο αρνήθηκε είναι η προηγούμενη αποδοχή (δηλαδή τη συναίνεση εκ μέρους της τράπεζας) ότι ικανοποιείται, ως ζημιωθείσα και παθούσα, έναντι της καταβολής του ποσού των 45 εκατ. ευρώ για απαιτήσεις και αξιώσεις της ανερχόμενες στο ποσό των 393 εκατ. ευρώ κατά κεφάλαιο και μόνον, αφού αυτό ουσιαστικά το νόημα θα είχε η λεγόμενη εκ μέρους των συνηγόρων του επιχειρηματία «αναδιάρθρωση» των επίδικων δανειοδοτήσεων.
Συμπληρώνει, δε, ότι αυτή άλλωστε θα ήταν και η έννοια επίτευξης συμφωνίας, στο πλαίσιο συνολικής ρύθμισης αυτών των δανείων, την οποία μάλιστα έθεσε ο Λ. Λαυρεντιάδης ως προηγούμενη προϋπόθεση για να καταβάλει το ποσό των 45 εκατ. ευρώ. «Υπό αυτό το πρίσμα είμαστε βέβαιοι ότι θα επανεκτιμήσετε τον χαρακτηρισμό σας για ‘κολοσσιαίο’ ποσό των 45 εκατ. ευρώ εάν λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η διακύβευση της Τράπεζας αφορά απαιτήσεις και αξιώσεις ποσού τουλάχιστον 393 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, για τις οποίες ουδόλως προτίθεται να δηλώσει ικανοποίηση ή να ρυθμίσει έναντι καταβολής μόνον του ποσού των 45 εκατ. ευρώ».
Όσο για το θέμα της αναδιάρθρωσης του επιτοκίου ή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υπολοίπου και της χορήγησης περιόδου χάριτος, η νέα Proton Bank το χαρακτηρίζει ως ήσσονος σημασίας ζήτημα ενόψει της διαφοράς των δύο πλευρών, «αναφορικά με το ποσό το οποίο θα ανέμενε η τράπεζα να καταβάλει άμεσα ο Λ. Λαυρεντιάδης ή/και τα λοιπά εμπλεκόμενα πρόσωπα, στην εν λόγω ποινική υπόθεση και το οποίο η Τράπεζα θα θεωρούσε ως εύλογο και δίκαιο για την επί της ουσίας διαπραγμάτευση, με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη συνολική ρύθμιση των εν λόγω δανείων».
Στην επιστολή της η νέα Proton Bank καταλήγει τονίζοντας προς τους συνηγόρους του επιχειρηματία πως «ουδέποτε εκφράσαμε άρνηση, όπως ισχυρίζεστε, να συζητήσουμε μαζί σας τις προτάσεις σας, θέση που παραμένει αναλλοίωτη και σήμερα. Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός που επίσης παραλείπετε να συμπεριλάβετε στην επιστολή σας, ότι η δική μας άρνηση έλαβε χώρα κατόπιν των όρων που έθεσε η πλευρά σας, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί, αφού μάλιστα γνωρίζατε τη θέση της Τράπεζας, η οποία απέκλινε ουσιωδώς από την πρόταση που τελικώς υποβάλατε».
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου