Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στο Eurogroup της Τετάρτης κρίνεται η τύχη του νέου μνημονίου

Σε νέο Eurogroup, την ερχόμενη Τετάρτη, θα κληθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, αφού πρώτα αυτό εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της ελληνικής βουλής στην ψηφοφορία της Κυριακής. 

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη των...

εργασιών του συμβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker ενημέρωσε πως δεν γίνεται να ληφθεί τώρα απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως η ελληνική βουλή θα το εγκρίνει.

Ζητούν "έγγραφες, ρητές, ανεπιφύλακτες εγγυήσεις από τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για την υποστήριξη του προγράμματος", είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου, κάνοντας μάλιστα λόγο για "πολλές αντιρρήσεις" που διατυπώθηκαν από "πολλές χώρες", βασισμένες στο γεγονός πως η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε, σε συνεγασία με την τρόικα, τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2012, καθώς παρέμειναν προς διευκρίνιση μέτρα συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων.

Την ανάγκη να δοθούν ισχυρές διαβεβαιώσεις από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα για την εφαρμογή του προγράμματος τόνισε με τη σειρά του ο Juncker. Το νέο μνημόνιο είναι η βάση για την επιστροφή του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, ωστόσο η επόμενη δόση του δανείου δεν θα καταβληθεί εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, είπε.

"Το PSI πρακτικά ολοκληρώνεται" γνωστοποίησε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn. Ξεχωριστά, υπογράμμισε πως η Κομισιόν εξετάζει σοβαρά την πρόταση δημιουργίας "ειδικού λογαριασμού" για την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο J.C. Juncker δήλωσε για το θέμα ότι «έχουμε ως στόχο την ενίσχυση του μηχανισμού παρακολούθησης. Προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους από την Ελλάδα».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: