Δεν άλλαξε σε τίποτα τις "τεχνικές" προβλέψεις της συμφωνίας για το PSI η χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου - Νταλλάρα/Λεμιέρ όσον αφορά το προβλεπόμενο "κόστος" των ελληνικών τραπεζών από το PSI για το οποίο το...
μεσοσταθμικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί, θα κινηθεί στο επίπεδο του 3,5%. Άλλες πηγές πάντως που πρόσκεινται στο IIF από την Ουάσιγκτον διατηρούν την "πρόβλεψή τους ότι αυτό θα είναι λίγο υψηλότερα στο 3,6%.
Η "λογική" που διέπει τη συμφωνία καταλήγει στο να υποχρεώσει hedge funds, συνταξιοδοτικά αλλά και κρατικά funds να συμμετάσχουν στην διαδικασία του "κουρέματος" είτε υπό την απειλή της ρήτρας συλλογικής δράσης, είτε υπό την πίεση της αγοράς όταν πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των παλαιών με τα νέα ομόλογα.
Για τις ελληνικές τράπεζες το "κόστος" έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί και τα επιτελεία των τραπεζών έχουν ήδη προχωρήσει σε νέους σχεδιασμούς υπό την πίεση των οποίων ακόμα και πρόσφατα "σχέδια" όπως αυτό της συγχώνευσης Alpha - Eurobank επανεξετάζονται με όρους που φαίνεται να οδηγούν μάλλον στην ακύρωσή τους.
Όπως φάνηκε από την χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, έχει υιοθετηθεί η γραμμή της τρόικα η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θέλει την κρατικοποίηση των τραπεζών - τουλάχιστον όχι υπό τις παρούσες συνθήκες - και στην "γραμμή" αυτή έχουν επιλεγεί τα εργαλεία εκείνα τα οποία επιτρέπουν: τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χωρίς όμως να προκληθούν διοικητικές ανατροπές προς το παρόν.
Ο μηχανισμός που έχει επιλεγεί παρ΄ όλα αυτά, θα αφήνει όλα τα περιθώρια ανοικτά για την "αποφασιστική παρουσία" του δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο σε περίπτωση που αυτές "δεν ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους στο άμεσο μέλλον".
Σύμφωνα με τις καταληκτικές αποφάσεις κυβέρνησης και τρόικα επιλέγεται ένα μείγμα μετατρέψιμων ομολόγων πενταετούς διάρκειας, κοινές μετοχές και ειδικές κοινές μετοχές άνευ ψήφου (για τις οποίες θα υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το μείγμα αυτό θα είναι διαφορετικό για κάθε τράπεζα αφού θα συναρτάται με την τρέχουσα κεφαλαιακή τους επάρκεια η οποία αντανακλά το επίπεδο βιωσιμότητας που έχει πετύχει με τα δικά της μέσα.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά την συνάντησή του με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά "λιτή" αλλά καταγράφει τα δύο βασικά στοιχεία από τα οποία θα εξαρτηθεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης της κάθε τράπεζας ξεχωριστά, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί μετά το "κούρεμα" των κρατικών ομολόγων και τις επιπρόσθετες λόγω της BlackRock απαιτήσεις προβλέψεων.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η συμφωνία προβλέπει: "Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους".
Παρ΄ όλα αυτά πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η συμφωνία για το PSI αν και έχει ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο δεν πρόκειται να ανακοινωθεί αν προηγουμένως δεν δρομολογηθούν από την πλευρά της κυβέρνησης -και συγκεκριμένα πριν από την 13η Φεβρουαρίου- όλες οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν το νέο Μνημόνιο "υλοποιήσιμο".
Όσο αφορά την συμβολή του επίσημου τομέα (OSI) στην συμφωνία για το PSI, αυτή έχει δρομολογηθεί -όπως επιβεβαιώνεται με ρεπορτάζ του "Κεφαλαίου" το Σάββατο- και προβλέπει την παράλληλη συμμετοχή του συστήματος κεντρικών τραπεζών με τρόπο που δεν προκαλεί ζημίες στον ισολογισμό τους.
Η "συμβολή" αυτή πάντως ενδέχεται τελικά να προκαλέσει τροποποιήσεις σε ορισμένα σημεία στην "τεχνική συμφωνία" που έχει επιτευχθεί για το PSI, αυξάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το "κόστος" συμμετοχής κάποιων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ομίλων.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου