Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Θα διατηρηθούν ιδιωτικές οι ελληνικές τράπεζες με το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης που προτείνει η Τρόικα


To τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα θα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα καθώς η Τρόικα προτείνει ένα μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης που συνδυάζει την ίδια συμμετοχή των παλαιών μετόχων με την εμπλοκή του ΤΧΣ το οποίο θα υλοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου για 3 με 5 χρόνια.
Η Τρόικα, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΤτΕ κατέληξαν σε... ένα μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης που διασφαλίζει 3 βασικές παραμέτρους
1)Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τρόπο ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να είναι ισχυροί τουλάχιστον το core tier 1 να διαμορφωθεί στο 10% άμεσα και όχι από τα μέσα του 2013 όπως οριζόταν αρχικώς.
2)Να υπάρξει συνέχεια στην λειτουργία των τραπεζών, προφανώς προβαίνοντας σε περαιτέρω κινήσεις εξυγίανσης που όμως έχουν ήδη δρομολογήσει οι τράπεζες.
3)Θα διατηρηθούν οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς όπως αποδεικνύεται από την Blackrock και από το μοντέλο που θα υιοθετηθεί στην αξιολόγηση των προβληματικών δανείων ότι η τελική επιβάρυνση θα είναι 5-6 δις ευρώ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών, δεν μπορούν να επωμιστούν ένα βάρος για το οποίο δεν ευθύνονται δηλαδή το αναξιόχρεο του χρέους, ωστόσο οι ζημίες που θα εμφανιστούν από τα δανειακά χαρτοφυλάκια είναι αντικειμενικά ελεγχόμενες.
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός άπαξ και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης συναρτάται από το PSI+ και την Blackrock θα πρέπει 1) να συμμετάσχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι και 2) να εμπλακεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ίδια συμμετοχή των παλαιών μετόχων κρίνεται απαραίτητη ώστε οι τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές.
Παράλληλα θα δίδονται κίνητρα στις τράπεζες και στους μετόχους τους. Π.χ. αν υπάρξει ίδια συμμετοχή το ΤΧΣ θα μπορεί να καλύψει όλη την υπόλοιπη κεφαλαιακή απαίτηση με κοινές μετοχές που θα έχουν αναστολή ψήφου από 3 έως 5 χρόνια.
Οι κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου ή κοινές άνευ ψήφου αποτελούν ένα καλό κίνητρο για τους παλαιούς μετόχους άπαξ και αποφεύγεται η κρατικοποίησης ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες εμπλοκής τους στην ανακεφαλαιοποίηση»
Η Τρόικα θα δώσει λοιπόν κίνητρα στους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν αλλά προφανώς η πλειοψηφία της ανακεφαλαιοποίησης θα πραγματοποιηθεί μέσω κοινών μετοχών με αναστολή ψήφου για 3 με 5 χρόνια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πέραν από την ίδια συμμετοχή και τις κοινές με αναστολή ψήφου μετοχές για 3 έως 5 χρόνια θα μπορούν να εκδοθούν και CoCos δηλαδή ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές.
Η ακριβής διαδικασία και τα ποσοστά συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων στις ανακεφαλαιποιήσεις αλλά και το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα καθοριστεί στα capital plans που θα ετοιμαστούν από τις τράπεζες τέλη Μαρτίου και θα κατατεθούν στην ΤτΕ.
H Τρόικα μιλάει με σαφή τρόπο και αναφέρεται σε βιώσιμα capital plan δηλαδή επιχειρηματικά σχέδια που να είναι εμπεριστατωμένα.
Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν σαφείς εξηγήσεις για το πώς θα ανακεφαλαιοιποιηθούν οι τράπεζες με ποια διαδικασία και αυτά θα αξιολογηθούν από την ΤτΕ η οποία θα κρίνει αν είναι και σε ποιο βαθμό εφαρμόσιμα.
Μια άκρως σημαντική παράμετρος είναι ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα περάσει μέσα από νόμο που ετοιμάζεται και θα αφορά αποκλειστικά την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο νόμος για το ΤΧΣ θα είναι έτοιμος προς τα μέσα Μαρτίου.
Θα πρέπει να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι ο νόμος που θα διέπει το ΤΧΣ θα είναι καίριος γιατί θα καθοριστούν όλες οι παράμετροι με βάση τις οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: