Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

"Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ"


Την ώρα που οι "αγανακτισμένοι" κάνουν την επανεμφάνισή τους στην πλατεία Συντάγματος, αξίζει να στρέψουμε για λίγο το βλέμμα μας στον άνθρωπο που ενέπνευσε αρχικά το κίνημα των αγανακτισμένων.

Ο 94χρονος σήμερα Στεφάν Εσσέλ αποτελεί... σημαντική μορφή της γαλλικής κουλτούρας και πραγματικότητας. Πρώην αντιστασιακός, έχοντας καταφέρει να δραπετεύσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και του Ντόρα Μίτελμπαου, υπήρξε συντελεστής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1948, πρέσβης της Γαλλίας και αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιμής. Απογοητευμένος από τη σύγχρονη πραγματικότητα αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Αγανακτήστε», προκειμένου να ωθήσει τους νέους να ενημερωθούν, να δράσουν, να εξεγερθούν...

«Η χειρότερη αντίδραση είναι η αδιαφορία». Προτείνει ένα είδος ειρηνικής εξέγερσης και φωνάζει στους νέους να στηριχθούν στα ιδεώδη της αντίστασης, για να υπερασπιστούν τα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα που καταπατώνται καθημερινά, ενώ τονίζει πως «για να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει, όπως παλιά, να δικτυωθούμε και να δράσουμε συλλογικά.» Στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Ο πολίτης», ο πρώην αντιστασιακός είπε: «Ενενήντα τριών ετών. Το τέλος δεν είναι μακριά. Αλλά τι τύχη να μπορώ να υπενθυμίσω σε όλους μας αυτό που αποτέλεσε τη βάση της πολιτικής μου δράσης: το πρόγραμμα που εκπόνησε πριν από 67 χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο της Αντίστασης. Η κινητήρια δύναμη της αντίστασης είναι η αγανάκτηση»


Ο ίδιος κατακρίνει και κατακεραυνώνει τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα της διαφθοράς λέγοντας «Έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το κράτος δεν έχει πλέον χρήματα για να στηρίζει τους πολίτες του. Αλλά πώς γίνεται να μην έχουμε χρήματα, όταν η παραγωγή του πλούτου έχει αυξηθεί τερατωδώς μετά την απελευθέρωση (της Γαλλίας), σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη είχε καταστραφεί από τον πόλεμο; Η μόνη εξήγηση είναι ότι η δύναμη του χρήματος δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη ή τόσο αυθάδης ή τόσο εγωιστική και ότι οι υπηρέτες του βρίσκονται στα πιο υψηλά κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας».

Αυτό το μικρό βιβλιαράκι λοιπόν έκανε το θαύμα του. Αρχικά αποτέλεσε την έμπνευση του κινήματος των αγανακτισμένων (Indignados) στην Ισπανία που πρώτοι βγήκαν στους δρόμους και κατέλαβαν την πλατεία Πουέρτα ντε Σολ της Μαδρίτης. Σύντομα το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι λαοί, με πρώτους και καλύτερους φυσικά τους «αγανακτισμένους» Έλληνες.


Ο Εσσέλ σε συνέντευξη που έδωσε για την ιταλική «La Repubblica» δήλωσε «Για πολύ μεγάλο διάστημα παραμείναμε αδιάφοροι. Αποδεχθήκαμε το απαράδεκτο. Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο βαθύ. Απειλούνται θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην υγεία, τη σύνταξη, τη συνδικαλιστική οργάνωση, την υποδοχή των μεταναστών. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε ένα σύστημα αξιών, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε η δική μου γενιά και πάνω στο οποίο βασίζονται οι σύγχρονες δημοκρατίες»

«Γι’ αυτό, λοιπόν, αγανακτήστε! Όταν κάτι μας κάνει να αγανακτούμε, όπως αγανάκτησα εγώ με τον ναζισμό, γινόμαστε δυνατοί, μαχητικοί και αφοσιωμένοι»


Δεν υπάρχουν σχόλια: