Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Εξαπλασίασαν τις αγορές χρυσού οι κεντρικές τράπεζες το 2011 υπό το φόβο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - Ασφάλεια και κέρδη αναζητούν στο χρυσό και οι επενδυτές εκτινάσσοντας τη ζήτηση


Την ασφάλεια του χρυσού αναζητούν όλο και περισσότερο οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, θυμίζοντας τις μέρες του 2011, όταν και η ζήτηση του μετάλλου είχε φτάσει στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα παγκοσμίως, ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας και ανησυχίας για το ενδεχόμενο ακόμη και... διάλυσης της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χρυσός έχει επιδείξει αξιοσημείωτη σταθερότητα σε σχέση με άλλες τοποθετήσεις, ενώ τη ίδια ώρα την τελευταία δεκαετία κλείνει τα έτη συνεχώς με άνοδο. Η αδυναμία ή η απροθυμία των Ευρωπαίων να κλείσουν επιτέλους το ζήτημα της ελληνικής κρίσης, έχει οδηγήσει στο κόκκινο το δείκτη της αβεβαιότητας. Ευρωπαίοι, Ινδοί και Κινέζοι έχουν οδηγήσει και πάλι τη ζήτηση κοντά σε ιστορικά επίπεδα, θέτοντας τις βάσεις για αναθεώρηση των προοπτικών της τιμής του χρυσού για υψηλότερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, μέσα σε έναν χρόνο η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε 33%, κατά 468,1 τόνους σε σχέση με πέρυσι.
Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ η αύξηση των αγορών ράβδων και νομισμάτων αντιστάθμισε τη μείωση των θέσεων σε χρυσό των διαπραγματευόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Η ζήτηση από τη αγορά κοσμημάτων αυξήθηκε επίσης, ενώ η Κίνα και η Ινδία μαζί αντιστοιχούν πλέον στα 2/3 της παγκόσμιας ζήτησης κοσμημάτων χρυσού.
Στην Ευρώπη, Γερμανία και Ελβετία είναι οι κύριοι οδηγοί της ανάπτυξης την ώρα που η κρίση στην ευρωζώνη κλιμακώνεται και οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου. Μάλιστα, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ενώ η αγορά χρυσού από κοσμηματοπώλες έχει σχεδόν παγώσει, η αγορά μετάλλων επενδυτικά γιγαντώνεται στη σκιά της αύξησης της ζήτησης κατά 5% ετησίως. Μάλιστα, το 2011 η ζήτηση ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της τα 200 δις. δολάρια, αφού οι τόνοι που ζητήθηκαν ήταν 4.067 αξίας 206 δις. δολαρίων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο χρυσός άγγιξε τα 1.895 δολάρια, ήτοι ρεκόρ όλων των εποχών. Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες εκτινάχθηκαν στους 439,7 τόνους, από 77 τόνους το 2010, αντανακλώντας την ανάγκη για διαφοροποίηση των assets, μείωση της εξάρτησης από ένα ή δυο ξένα νομίσματα, καθώς και για προστασία του εθνικού πλούτου. Η Ινδία είναι ακόμη η χώρα που ζητάει περισσότερο χρυσό, παρά το γεγονός ότι το νόμισμα της υποχωρεί.
Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτήν την κίνηση αναφέρει η έκθεση. Η ασιατική ανάπτυξη και η διάθεση των επενδυτών να αποκτήσουν περισσότερη ασφάλεια. Μάλιστα, όσο η ανάπτυξη στην Κίνα ενισχύεται τόσο θα βλέπουμε το χρυσό να ανεβαίνει, αναφέρει ο εξειδικευμένος αναλυτής της African Barrick Gold, Greg Hawkins.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: