Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μικρά κολπάκια για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι


Δείτε πώς με μερικά κολπάκια και συμβουλές, μπορείτε εύκολα και χωρίς να στερηθείτε, να εξοικονομείτε ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον. Βλέπετε, κάποια πράγματα για να γίνουν, απαιτούν μαζική συμμετοχή. Το πρόβλημα βέβαια, είναι πως πρόκειται για...




εκατομμύρια νοικοκυριά, και λίγο από το καθένα, μαζέυονται τεράστεια ποσά ενέργειας που πάνε χαμένα, αμαρτία είναι. Σκεφτείτε, ότι για να παραχθει όλος αυτός ο όγκος ενέργειας που πάει στην τελική εντελώς χαμένος, απαιτείται μια διαδικασία, η οποία μολύνει το περιβάλλον (πχ κάψιμο λυγνίτη).

Για παράδειγμα, αν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλώναμε ενέργεια μειωμένη κατά μέσο όρο 5%, φανταστείτε σε αυτά τα τεράστεια νούμερα, πόση μόλυνση θα γλυτώναμε κάθε μέρα! (σε ποτάμια, στην ατμόσφαιρα, κλπ)

Βέβαια εννοείτε ότι εξοικονομούμε και κάποια χρήματα...

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε:

Πως να δουλεύουμε το κλιματιστικό

1) Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 26 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα.
2) Το ανάβουμε μόνο στο δωμάτιο που βρισκόμαστε, με πόρτες και παράθυρα κλειστά.
3) Φροντίζουμε για την τακτική συντήρησή του για να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά.

Πως να δουλεύουμε το θερμοσίφωνα

1) Τον ανάβουμε μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
2) Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 40-50 βεθμούς κελσίου, το καλοκαιράκι.

Πως να δουλεύουμε το πλυντήριο ρούχων

1) Ρυθμίζουμε το διακόπτη στους 30 βαθμούς κελσίου.
2) Περιμένουμε να γεμίσει πριν πλύνουμε και το ρυθμίζουμε στο ειδικό οικονομικό πρόγραμμα, αν είναι μισογεμάτο.

Πως να δουλεύουμε την ηλεκτρική κουζίνα

1) Φροντίζουμε να εφαρμόζουν οι κατσαρόλες στις εστίες της κουζίνας. Να ξέρετε ότι από αυτό γλυτώνουμε και 20-30% περισσότερη θερμότητα!
2) Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας και εξοικονομούμε ρεύμα της τάξεως του 30-60% !!
3) Χρησιμοποιούμε το θερμό αέρα του φούρνου για να μαγειρέψουμε περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα και δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του, όταν είναι σε λειτουργία.
4) Σβήνουμε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό, καθώς η θερμότητα είναι αρκετή για να συνεχιστεί το μαγείρεμα.

Πως να ρυθμίζουμε το φωτισμό

1) Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (φθορίου, led) για να καταναλώνουμε 5(φθορίου) 6-7(led) φορές λιγότερο ρεύμα! Αυτές οι λάμπες έχουν μέσο όρο ζωής 10+ φορές μεγαλύτερο από τις κοινές λάμπες!
2) Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμούμε το φυσικό φως που είναι και καλό για τον οργανισμό μας και σκοτώνει τα ακάρεα σκόνης.

Συσκευές σε αναμονή (stand by)

1) Κλείνουμε τις συσκευές, όπως την τηλεόραση, το DVD, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή, της οθόνες, κλπ, από το διακόπτη που έχουν επάνω τους και όχι από το τηλεχειριστήριο.
Όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Οι πληροφορίες αυτές αντλήθηκαν από την ΔΕΗ (www.dei.gr)

Φροντίστε να επιλέγετε συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. (κατηγορίας - ενεγειακής κλάσης Α)

Παραπάνω αναφέρονται οι συσκευές που καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας.

Φροντίστε κι εσείς λιγάκι από μέρους σας, όσο μπορείτε, να τηρείτε τα παραπάνω και θα έχουμε όλοι μας ένα καλύτερο περιβάλλον στο μέλλον. :)
coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: