Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κινηθεί στην κατεύθυνση μείωσης των συντελεστών άμεσης φορολογίας και ΦΠΑ, στον βαθμό που της επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιλέχθηκε ο διάλογος για το....
νέο φορολογικό σύστημα να διεξαχθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα ορίσει την οικονομία της χώρας καταρχάς για την περίοδο 2012-2015. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση, ως οικονομική και πολιτική επιλογή, θα ακολουθεί την αύξηση των εσόδων μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
ΦΠΑ: Το 23% έκανε μεγάλη ζημιά στην εστίαση και την οικοδομή και γι’ αυτό στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει η άμεση μείωσή του. Ούτως ή άλλως, η βασική ιδέα είναι ο ΦΠΑ να επιστρέψει στο 21%, χωρίς να αποκλείεται και η περαιτέρω ευνοϊκή μεταχείριση των κλάδων που αποτελούν τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας. «Αν μπορούσαμε να τον εισπράττουμε άμεσα, θα τον ρίχναμε και πιο χαμηλά» σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν επαφές τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θυμίζοντας ότι η ύφεση συνέπεσε με την πορεία αύξησης του ΦΠΑ από το 19% στο 23% τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα για την κάρτα πληρωμών, ώστε το 77% να πιστώνεται άμεσα στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία και το 23% (σήμερα) να κατατίθεται αυτόματα στον ειδικό κρατικό λογαριασμό.
Πρόκειται για μία κίνηση που θα μειώσει το κόστος και τις απώλειες του συστήματος, αφού σήμερα η απόδοση του ΦΠΑ γίνεται με τριμηνιαίες δηλώσεις των υπόχρεων. Μια μέθοδος που έχει οδηγήσει μερικούς στις φυλακές με χειροπέδες, αλλά συγχρόνως έχει «κλέψει» από τα κρατικά ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου