Ρεπορτάζ : Γιώργος Πίκουλας
(από το Έθνος)
Ανταρσία εκδηλώθηκε στη Βουλή από περίπου 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Η διάταξη τελικά απορρίφθηκε. Διαφοροποιήσεις...
υπήρξαν και σε άλλα άρθρα. Το αλαλούμ στις ψηφοφορίες συνοδεύτηκε από γενικό αναβρασμό στις τάξεις του πλειοψηφούντος κόμματος, όπου πολλοί βουλευτές εξαπέλυαν βολές κατά πάντων
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συνομιλεί με βουλευτές
Αλαλούμ, έλλειμμα συντονισμού και χάος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έδειξε η «τυφλή» κοινοβουλευτική «ανταρσία» περίπου 40 βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι κατά τη χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» ή καταψήφισαν τρία βασικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, με αποτέλεσμα η ρύθμιση για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων να μην «περάσει».
Κι αυτό γιατί επί 253 ψηφισάντων, 101 ψήφισαν «ναι», 65 «όχι» και 87 «παρών», με αποτέλεσμα τα «ναι» να μη συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων, δηλαδή τους μισούς συν έναν.
Και η ΝΔ, πάντως, επιστράτευσε ψήφο τακτικής με μικροκομματικούς υπολογισμούς (δήλωσε «παρών» στην επίμαχη ρύθμιση, για να εκθέσει την πλειοψηφία) και τελικά εκτέθηκε από την... άτακτη φυγή 16 βουλευτών της κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, προκειμένου να μην... παρεκκλίνουν της κομματικής γραμμής καταψηφίζοντας το άρθρο 6 που προβλέπει τη δημιουργία δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε όλα τα άρθρα και καταψήφισε τη ρύθμιση για τα φαρμακεία, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν όλα τα άρθρα.
Αργά τη νύχτα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας την ψηφοφορία, ανέφεραν πως «η σημερινή (χθεσινή) εικόνα δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση των συντεχνιών και πόσο μεγάλη είναι η επιρροή που έχουν (οι συντεχνίες) προς τους βουλευτές».
Η δυσφορία από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ άμεσα να επισημανθεί με πιο έντονο τρόπο, αφού, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικούς κύκλους, η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρότατη πλειοψηφία και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται και στο Κοινοβούλιο με τις κρίσιμες ψηφοφορίες.
Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, έκαναν λόγο για «κίνημα λαϊκισμού» από την πλευρά πολλών βουλευτών που θέλουν με τις αντιδράσεις τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να διαφοροποιηθούν από τις κυβερνητικές επιλογές.
Συνθήκες... Βαβέλ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν και στο περιστύλιο της Βουλής αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, με πολλούς βουλευτές να... βάλλουν κατά πάντων. Κάποιοι άλλοι, πάντως, μιλούσαν για έλλειμμα στη θέση του υπουργού Επικρατείας, «φωτογραφίζοντας» τον Γ. Σταυρόπουλο.
Του... αλαλούμ της ψηφοφορίας επί της ρύθμισης για τα ωράρια των φαρμακείων προηγήθηκαν οι έντονες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές της Βουλής, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος επέμεινε να μην την αποσύρει, παρότι το ζήτησαν κατ' ιδίαν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, και να την επανακαταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο.
Το αλαλούμ στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν αποτυπώθηκε μόνο στο άρθρο 29 για τα φαρμακεία, αφού το «όχι» ή το «παρών» ακούστηκε από την «πράσινη» πτέρυγα και για πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, με πιο ηχηρά τα άρθρα 6 και 24 για τη δημιουργία δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια αλλά και για την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών. Με τον τρόπο αυτό φάνηκε πως δεν... ακούστηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η επίκληση του Ευ. Βενιζέλου να ψηφιστούν απ' όλες τις πλευρές που στηρίζουν την κυβέρνηση τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, την ψήφιση του οποίου χαρακτήρισε «ζήτημα εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση.
Σοβαρές, ωστόσο, αναταραχές προκλήθηκαν και στη ΝΔ, αφού από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τους 26 απόντες της ΝΔ, οι 16 έφυγαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, προκειμένου να μη διαφοροποιηθούν από τη? γραμμή του κόμματός τους («ναι» σε όλα, εκτός από τη ρύθμιση για τα φαρμακεία που ψήφισαν «παρών»), ειδικότερα για τη ρύθμιση του άρθρου 6 περί των δικηγορικών εταιρειών, την οποία ήθελαν να καταψηφίσουν. «Ηταν κυρίως δικηγόροι και ''λαϊκο-δεξιοί''», έλεγε βουλευτής της ΝΔ σχετικά με τους απόντες.
Διαφοροποιήσεις
Ποιοι βουλευτές κατέθεσαν ενστάσεις
Μεταξύ των ηχηρότερων διαφοροποιήσεων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία ήταν εκείνες του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Π. Μπεγλίτη, του πρώην υπουργού Χ. Καστανίδη, του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαπα, της Βάσως Παπανδρέου, του βουλευτή Ζακύνθου Δ. Βαρβαρίγου, ο οποίος καταψήφισε όλα τα άρθρα, καθώς και των Ι. Διαμαντίδη, Ν. Σαλαγιάννη, Δ. Λιντζέρη, Ηλ. Κατσούρα, Ι. Αμοιρίδη, Δ. Καρύδη, Ευ. Αργύρη, Λ. Γρηγοράκου, Σπ. Μοσχόπουλου, Φρ. Παρασύρη, Δ. Μιχελογιαννάκη, Εμ. Μπεντενιώτη, Οδ. Βουδούρη, Δ. Κουσελά, Δ. Παπουτσή, Β. Γερανίδη, Αντζελας Γκερέκου, Εύας Καϊλή, Μαρίας Μίχου, Τόνιας Αντωνίου, Σ. Κεδίκογλου, Β. Κεγκέρογλου, Σ. Βαλυράκη, Ευτ. Δαμιανάκη, Χρ. Χάιδου, Ν. Τσώνη, Λ. Μίχου, Αικατερίνης Περλεπέ, Ολγας Ρενταρή, Χαράς Κεφαλίδου, Πέμης Ζούνη, Ι. Βούρου, Π. Αντωνακόπουλου, Ηλ. Καρανίκα, Λούκας Κατσέλη, Αθ. Παπαγεωργίου, Δ. Κρεμαστινού, Θεοδώρας Τζάκρη, Μιλένας Αποστολάκη, Στ. Κουτμερίδη κ.ά.
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν στην ψηφοφορία ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στην Κόστα Ρίκα για τη Σοσιαλιστική Διεθνή, και οι Ηλ. Μόσιαλος, Αργ. Λαφαζάνης και Γ. Αρβανιτίδης.
Ονομαστική ψηφοφορία
Ποιες ρυθμίσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο
Εκτός του «κόκκινου» που άναψε για τη ρύθμιση του ωραρίου των φαρμακείων, με σοβαρά... πλήγματα πέρασαν και τα άρθρα 6 και 24, αφού το πρώτο συγκέντρωσε επί 264 ψηφισάντων μόνο 170 «ναι» και το δεύτερο 179. Πολλές ήταν και οι διαρροές στα υπόλοιπα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΚΚΕ.
Ο ένας μετά τον άλλον οι «πράσινοι» βουλευτές δήλωναν την αντίθεσή τους επιλέγοντας είτε το «όχι» είτε το «παρών» σε κομβικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου, όπως: το άρθρο 4 με το οποίο επιβάλλονται αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων, το άρθρο 6 με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια, το άρθρο 7 που αφορά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα άρθρα 16 έως 19 που αφορούν στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ και η απόλυση των εργαζομένων τους, το άρθρο 24 που προβλέπει την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω από 60 ετών, και τέλος το επίμαχο άρθρο 29 για το ωράριο των φαρμακείων.
Συγκεκριμένα, από το «πράσινο» στρατόπεδο το άρθρο 4 καταψήφισαν 2 βουλευτές, ενώ 5 βουλευτές δήλωσαν «παρών», το άρθρο 6 συγκέντρωσε 33 «όχι» και 9 «παρών», το άρθρο 7 καταψήφισαν 13 βουλευτές και ένας επέλεξε το «παρών», το άρθρο 16 συγκέντρωσε 5 «όχι» και 4 «παρών», το άρθρο 17 έλαβε 5 «όχι» και 6 «παρών», το άρθρο 19 καταψήφισαν 10 βουλευτές και 6 δήλωσαν «παρών», το άρθρο 24 συγκέντρωσε 34 «όχι» και 6 «παρών» και το άρθρο 29 καταψήφισαν 9 βουλευτές, ενώ 30 επέλεξαν το «παρών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου