Τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να φέρει μέσα στην επόμενη δεκαετία η προώθηση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, όπως επισήμανε ο υφυπουργός...
της ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Συνεδρίου ECOWEEK 2011.
Στην Ελλάδα ο εθνικός στόχος της συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας είναι 20% και εξειδικεύεται σε 40% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, 20% σε ανάγκες θέρμανσης-ψύξης και 10% στις μεταφορές.
Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 3851/2010, το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους με συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
Για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31/12/2014.
Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι βασικό εργαλείο της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ είναι η θέσπιση Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και η έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) εφοδιάζοντας αφενός την αγορά ακινήτων με νέα ποιοτικά κριτήρια, άμεσα σχετιζόμενα και με την αξία των ακινήτων, αφετέρου τον πολίτη (ως ιδιοκτήτη ή αγοραστή ακινήτου ή μισθωτή) με μετρήσιμα στοιχεία του ετήσιου διαχειριστικού κόστους για θέρμανση και δροσισμό.
Επισήμανε δε, ότι, σύμφωνα και με τη νέα σχετική κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων οι στόχοι γίνονται πιο φιλόδοξοι και αφορούν και σε τομές σε νοοτροπίες και πρακτικές, καθώς από τις 31.12.2020, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να αποτελούν κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
http://fimotro.blogspot.com/2011/12/blog-post_410.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου