Από τις πιο διάσημες και σύγχρονες τάσεις όσον αφορά στη γυμναστική, το πιλάτες μπορεί να σας κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά θα σας εξασφαλίσει αρμονική ανάπτυξη του σώματός σας, ευλυγισία και ενδυνάμωση – αρκεί να εφαρμόζετε σωστά τις βασικές αρχές του. ..
Το πιλάτες έχει «φορεθεί» πολύ στο δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μια τάση στη γυμναστική που δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, τουλάχιστον από όσους ασχολούνται με την άσκηση και τη διατήρηση της σιλουέτας τους. Λανθασμένα θεωρείται γυναικεία υπόθεση, αφού απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και μάλιστα θεωρείται μια από τις καλύτερες μεθόδους αποθεραπείας από τραυματισμούς, ενώ βοηθά και όσους έχουν μυοσκελετικά προβλήματα.
Η αρχική ονομασία της μεθόδου ήταν Contrology, εκ του αγγλικού control που σημαίνει έλεγχος και αναπτύχθηκε στην προσπάθεια αποκατάστασης τραυματισμένων στρατιωτών μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο – άρα σίγουρα δεν αφορά μόνο στο γυναικείο φύλο – ενώ σήμερα μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από το σύγχρονο lifestyle και την καθιστική ζωή.
Αν ακόμη δεν είστε εξοικειωμένοι με τη μέθοδο αυτή, είναι μια καλή στιγμή να έρθετε σε επαφή με τις 4 βασικές αρχές της και να μπείτε σιγά-σιγά στον κόσμο της ευλυγισίας και της ενδυνάμωσης.
1. Αναπνοή: οι σωστές ανάσες βελτιώνουν την άσκηση
Η πιο σημαντική λειτουργία του ανθρώπινου (κι όχι μόνο) σώματος, είναι εξίσου σημαντική ως προς τον τρόπο που γίνεται και στην άσκηση. Οι σωστές εισπνοές χαρίζουν στους μυς μας οξυγόνο και οι δυνατές εκπνοές μας βοηθούν να χρησιμοποιήσουμε τους κοιλιακούς μας μυς προκειμένου να προστατέψουμε τη σπονδυλική μας στήλη και να στηρίξουμε σωστά τον κορμό μας. Οι συνειδητές και μελετημένες ανάσες, βέβαια, μπορεί να μοιάζουν σαν βαρετή και κουραστική διαδικασία στην αρχή, αλλά το να μάθετε να αναπνέετε σωστά φέρνοντας τον αέρα βαθιά και χαμηλά στους πνεύμονες αντί για το στήθος σας, θα επιφέρει μεγάλη βελτίωση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Στο πιλάτες οι εισπνοές είναι μεγάλες, με το οξυγόνο να φτάνει στα πλευρά μας, ενώ οι εκπνοές γίνονται συστέλλοντας τα εσωτερικά στρώματα των κοιλιακών μυών, έτσι ώστε να πιέζεται το διάφραγμα στους πνεύμονες. Αυτή η διαδικασία θα σας κάνει να αισθανθείτε το πάνω μέρος του σώματός σας και τον αυχένα σας χαλαρό και κατ’ επέκταση θα πάρει την ένταση από πάνω σας.
2. Στάση σώματος: το Α και το Ω
Όπως και στο γραφείο, έτσι και στο πιλάτες, μια κακή στάση σώματος μπορεί να κάνει τα πάντα να πονούν, από τον αυχένα μέχρι τα γόνατα, γι’ αυτό και η σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης είναι ένα από τα βασικά «συστατικά» του πιλάτες, είτε είστε ξαπλωμένοι, είτε κάθεστε, είτε στέκεστε για τις ανάγκες μιας άσκησης. Ο λόγος που είναι σημαντική η στάση της σπονδυλικής μας στήλης είναι ότι έτσι δυναμώνουν οι υποστηρικτικοί μυς που βρίσκονται γύρω της και ενισχύεται η αίσθηση της αλληλουχίας λεκάνη-σπονδυλική στήλη-κρανίο. Συν του ότι αν μάθετε να διατηρείτε σωστή στάση στο πιλάτες και κατανοήσετε πραγματικά τη σημασία της, θα μπορέσετε να την εφαρμόσετε και σε όλες σας τις δραστηριότητες, από την οδήγηση μέχρι τον υπολογιστή και το… Playstation.
3. Κορμός σώματος: η βάση της μεθόδου
Αν και το πιλάτες μοιάζει να επικεντρώνει στους κοιλιακούς, στην πραγματικότητα είναι μια «κορμο-κεντρική» μορφή άσκησης που γυμνάζει τους κοιλιακούς και την πλάτη, έτσι ώστε να συνεργάζονται, προκειμένου να προστατεύουν και να ευθυγραμμίζουν τη σπονδυλική στήλη. Η έννοια του κορμού επεκτείνεται και σε άλλες βασικές – αλλά συχνά ξεχασμένες – μυϊκές ομάδες, όπως τους μύες του εσωτερικού των μηρών ή της λεκάνης και το πιλάτες είναι ουσιαστικά το «εργαστήριο» που μας μαθαίνει να σταθεροποιούμε τον κορμό του σώματός μας απέναντι στις διάφορες πιέσεις που δέχεται, κάτι που είναι βασικό σε κάθε άσκηση πιλάτες. Όσο, μάλιστα, περισσότερο επαναλαμβάνετε και υιοθετείτε αυτή τη νοοτροπία, τόσο καλύτερα θα καταλάβετε το σώμα σας και θα αποκτήσετε σιγά-σιγά αξιοζήλευτη φιγούρα.
4. Συναίσθηση σώματος: βελτιωθείτε καταλαβαίνοντας το σώμα σας
Οι μέθοδοι άσκησης που εμπλέκουν τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό, όπως το πιλάτες, μοιάζουν λίγο με το διαλογισμό, μόνο που εν προκειμένω αντί να καθαρίζουμε τις σκέψεις μας, επικεντρωνόμαστε στο να νιώσουμε την κίνηση του σώματός μας. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο που δουλεύει το σώμα μας και τον χώρο που χρειάζεται, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε τις ασκήσεις μας, αλλά και τις κινήσεις μας εν γένει, σωστά – από το να πιάσουμε την τσάντα από το πίσω κάθισμα ή να σηκώσουμε ένα βάρος, μέχρι τη γυμναστική μας. Πέραν τούτου, η συναίσθηση του σώματός μας, μας βοηθά να χρησιμοποιούμε τους απαραίτητους μυς για μια κίνηση, χωρίς να ταλαιπωρούμε άλλα μέρη του σώματος χωρίς να χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται ο συντονισμός των κινήσεων και αποφεύγουμε τους τραυματισμούς.
www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου