Του Χάρη Φλουδόπουλου
Στην ομιλία του τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε για πρώτη φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις περιοχές νοτίως της Κρήτης. Πρόκειται για την περιοχή που αποκαλείται από τους ειδικούς ως «λεκάνη του Ηροδότου» μια...
ανεξερεύνητη περιοχή, η οποία όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τη θεωρία που υποστηρίζεται, η λεκάνη του Ηροδότου αποτελεί τη νοητή συνέχεια της λεκάνης του Λεβαντινίου, στην οποία έχει εντοπιστεί το περίφημο κοίτασμα Λεβιάθαν, ενώ μέσα σε αυτήν περικλείεται και το κυπριακό οικόπεδο 12. Στην ομιλία του τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε για πρώτη φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις περιοχές νοτίως της Κρήτης. Πρόκειται για την περιοχή που αποκαλείται από τους ειδικούς ως «λεκάνη του Ηροδότου» μια...
Πάντως μέχρι την αναφορά του κ. Παπανδρέου στη βουλή, η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι οι ερευνητικές διαδικασίες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ξεκινούν κατ΄ αρχήν με τις τρεις παραχωρήσεις open door (μέθοδος ανοιχτής πόρτας, δηλαδή ανοιχτής πρόσκλησης προς ενδιαφερόμενους) για τις περιοχές της Ηπείρου, του Κατακόλου και του Πατραϊκού κόλπου. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής πρόσκληση για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο τόξο που ξεκινά από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης.
Λίγες ώρες μάλιστα πριν την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στη Βουλή, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από το ΥΠΕΚΑ ότι ξεκινά η συνεργασία της κυβέρνησης με το γαλλικό κρατικό ινστιτούτο πετρελαίου BEICIP, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σχέση με τις έρευνες για πετρέλαια. Καθοριστική λεπτομέρεια: το BEICIP είναι σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης την τελευταία εξαετία, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών που έχει διεξάγει, θεωρούνται ως ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που συνετέλεσαν στην επιτυχία της Κύπρου στο οικόπεδο 12 ή Αφροδίτη.
Κάπου εδώ όμως σταματούν τα δεδομένα και μπαίνουμε στους μύθους. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για την περιοχή της Κρήτης, τα υφιστάμενα στοιχεία είναι ελάχιστα και περιορίζονται σε μία θεωρητική μελέτη της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας αλλά και σε τρεις σεισμικές γραμμές έρευνας που είχαν γίνει από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Με αυτά τα στοιχεία οι πιθανότητες να ενδιαφερόταν επενδυτής με τη συμβατική διαδικασία των παραχωρήσεων είναι ελάχιστες. Και αυτό γιατί με τα τωρινά δεδομένα η πιθανότητα να βρεθεί «οικονομικό πετρέλαιο» στην περιοχή είναι μόλις 4%, ρίσκο απαγορευτικό εάν συνυπολογίσει κανείς το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης. Για τη διενέργεια γεώτρησης και το στήσιμο της υπεράκτιας πλατφόρμας θα χρειαστούν τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια, χρήματα που μια εταιρεία πετρελαίων θα μπορούσε να διαθέσει για επενδύσεις σε άλλες περιοχές με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες απόδοσης.
Στην πραγματικότητα, εκείνο που τονίζουν όσοι γνωρίζουν την αγορά της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, είναι ότι τα στοιχεία για τη νότια Κρήτη δεν είναι επαρκή για την προσέλκυση επενδυτών και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο δαπανηρές σεισμικές έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις.
Υπό το πρίσμα αυτό, μπορεί να υπάρχει η πρόθεση από την ελληνική πλευρά (και στο πλαίσιο αυτό να πιθανότατα να εντάσσεται και η συνεργασία της κυβέρνησης με το BEICIP), ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, μέχρι να μπορούμε να μιλάμε για σοβαρές ενδείξεις ή ακόμη περισσότερο απτά στοιχεία για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου