Όργιο φοροδιαφυγής διαπιστώνουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μέσω των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που εμφανίζουν ως μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο και δραστηριότητα ακίνητα. Τους τελευταίους μήνες, ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ έχει επιδοθεί στο ξετρύπωμα των offshore εταιρειών επαναλαμβάνοντας αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2002 και είχε οδηγήσει στον...
εντοπισμό περισσότερων από 2.000 offshore που κατείχαν πολυτελή ακίνητα. Το αποτέλεσμα εκείνης της έρευνας ήταν να επιβληθεί ο ετήσιος φόρος επί των ακινήτων που ανήκουν σε offshore ο οποίος πλέον σήμερα έχει ανέλθει στο 15% της αντικειμενικής αξίας.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που εντοπίζουν τις offshore μέσω έρευνας κυρίως σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία διαπιστώνουν μετά από ελέγχους σειρά σοβαρότατων φορολογικών παραβάσεων, όπως:
- τη μη λήψη Αριθμού Φορολογικού Μητρώου από την αλλοδαπή εταιρεία η οποία έχει προχωρήσει σε αγορά ακινήτων.
- τη μη υποβολή της δήλωσης για την πληρωμή του ετήσιου φόρου 15% επί της αντικειμενικής τιμής. Έχουν εντοπισθεί και περιπτώσεις όπου δεν έχει πληρωθεί ο σχετικός φόρος ούτε την περίοδο που ήταν 3% (2003-2009).
- την εκμίσθωση των ακινήτων χωρίς να υποβάλλονται από την πλευρά της υπεράκτιας εταιρείας δηλώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας.
Συνήθως οι ιδιοκτήτες της offshore είναι και αυτοί που εμφανίζονται ως μισθωτές του ακινήτου από την εταιρεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μισθωτήρια είναι εικονικά, περιλαμβάνουν ένα τυπικό ελάχιστο μίσθωμα και μάλιστα δεν έχουν καν θεωρηθεί στην αρμόδια εφορία (ΔΟΥ). Μέσω της offshore εταιρείας οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων αποφεύγουν μια σειρά από φόρους, ενώ καλύπτονται και από ένα πέπλο ανωνυμίας.
Συγκεκριμένα, γλιτώνουν το πόθεν έσχες κατά την αγορά του ακινήτου, καθώς και τους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών κατά τη μεταβίβασή του. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κατοχή σήμερα μιας offshore εταιρείας για την «αφορολόγητη» χρήση ενός ακινήτου έχει καταστεί πλέον ασύμφορη λόγω του πολύ υψηλού ετήσιου φόρου. Ωστόσο, πολλοί κάτοχοι offshore εταιρειών επιλέγουν να μην πληρώνουν τον ετήσιο φόρο ποντάροντας στον μη εντοπισμό του από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ ειδικότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου