Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ... ΣΚΥΛΛΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ ΤΟΥ ΤΧΣ

Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η Proton Bank είναι η πρώτη τράπεζα που πέρασε το κατώφλι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι η μόνη. Οι εξελίξεις στο θέμα της αλλαγής των όρων του προγράμματος εθελοντικής... 
ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), με την κυοφορούμενη αύξηση του «κουρέματος» (haircut) που θα επιβαρύνει τους ιδιώτες, θα οδηγήσουν και άλλες εγχώριες τράπεζες στο καταφύγιο του ταμείου.
Η αύξηση του κουρέματος στο PSI, αλλά και η διαγνωστική μελέτη της BlackRock για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των εγχωρίων τραπεζών, δημιουργούν άμεση ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου. Δεδομένου όμως ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι εξαιρετικά δυσεύρετα, η προσφυγή στα κεφάλαια του Ταμείου ίσως είναι η μόνη εναλλακτική. Επιτελικά στελέχη του ΤΧΣ εκτιμούν ότι το ύψος της απομείωσης στην αξία των ελληνικών ομολόγων και η διάρκεια της ύφεσης θα καθορίσουν το μέλλον και τη δομή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι το ύψος του haircut που θα επιβληθεί στις τράπεζες. Μια επιβάρυνση της τάξης του 30% εκτιμάται ότι υπό προϋποθέσεις θα ήταν διαχειρίσιμη και ορισμένες τράπεζες ίσως να μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κεφαλαιακή επίπτωση χωρίς να προσφύγουν στους πόρους του ταμείου. Ωστόσο, μια επιβάρυνση των ομολογιούχων της τάξης του 50% θεωρείται ότι θα οδηγούσε το σύνολο των εγχωρίων τραπεζών στο ΤΧΣ. Την προηγούμενη εβδομάδα, κορυφώθηκαν οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον προσδιορισμό του ύψους του haircut που θα πλήξει τις τράπεζες και η αποσαφήνιση των λεπτομερειών, που θα καθορίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν άμεσα.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιβάρυνση θα είναι λίγο υψηλότερη του 21% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, καθώς μεγαλύτερο κούρεμα εγκυμονεί κινδύνους. Ωστόσο, στελέχη εγχωρίων τραπεζών εκτιμούν ότι η επιβάρυνση, δεδομένης της γερμανικής επιμονής για τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα προσεγγίσει –αλλά δεν θα ξεπεράσει– το 40%. Η εκτίμηση αυτή, αν επιβεβαιωθεί, θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών.
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα για το τραπεζικό σύστημα, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΤΧΣ, είναι η διάρκεια της ύφεσης. Εκτιμούν ότι αν δεν πετύχουμε την ανάσχεση της ύφεσης και τη γρήγορη σταθεροποίηση της οικονομίας, τότε οι επιπτώσεις στην ποιότητα χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα είναι μεγάλες απαιτώντας σημαντικά πρόσθετα κεφάλαια για την αντιστάθμιση των απωλειών. Προσθέτουν ότι αν δεν υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια σταθεροποίησης, υπάρχει κίνδυνος η διαγνωστική μελέτη που διενεργεί η BlackRock για λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος να καταλήξει σε δυσμενή συμπεράσματα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχωρίων τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΤΧΣ, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο. Σημειώνουν ότι η τρόικα έχει αναγνωρίσει από νωρίς ότι τυχόν κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα συμπαρέσυρε το σύνολο της οικονομίας, δημιουργώντας κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής, αλλά και της Ευρωζώνης. Ετσι, έχουν σχεδιαστεί μέτρα και πολιτικές που διασφαλίζουν την ομαλή και σταθερή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ανεξάρτητα από τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Το ΤΧΣ διαθέτει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θα αυξηθεί στα 30 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, για τεχνικούς λόγους τα διαθέσιμα είναι στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά το ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει και να λάβει τα 8,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ένταξη μιας τράπεζας στο Ταμείο δεν συνεπάγεται την κρατικοποίησή της. Το Ταμείο ναι μεν έχει μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο είναι απολύτως ανεξάρτητο και απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση ή οδηγία προς αυτό από κυβερνητικά όργανα. Μετά την ένταξη μιας τράπεζας σε αυτό, το Ταμείο θα προχωράει σε ριζική εξυγίανση με στόχο να πουληθεί σε ιδιώτες μετόχους σε ορίζοντα διετίας. Μαζί με το αίτημα για την κεφαλαιακή ενίσχυση, το πιστωτικό ίδρυμα θα υποβάλει στο Ταμείο αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο θα πρέπει να αναφέρονται το ύψος της αναγκαίας κεφαλαιακής ενίσχυσης και να περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει, ώστε να επιτευχθούν το συντομότερο δυνατόν η διασφάλιση και η ενίσχυση της φερεγγυότητάς του. Στο σχέδιο μπορούν να περιληφθούν και πιθανές προοπτικές συγχώνευσης ή απορρόφησης ή μετάβασης δραστηριοτήτων ή μονάδων του σε άλλη τράπεζα. Το Ταμείο, εφ’ όσον κρίνει το σχέδιο βιώσιμο, θα αποφασίζει, έπειτα από διαβούλευση και εισήγηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη χορήγηση και το ύψος της κεφαλαιακής βοήθειας. Οπως τονίζεται στο καταστατικό του Ταμείου, το ΤΧΣ δεν είναι μακροχρόνιος επενδυτής και αποστολή του είναι να στηρίζει την αναδιάρθρωση του πιστωτικού ιδρύματος. Ετσι το Ταμείο οφείλει να διαθέσει τη συμμετοχή του στα πιστωτικά ιδρύματα μέσα σε δύο χρόνια από τη στιγμή που θα αποκτήσει τις μετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: