Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ανατροπή δεδομένων έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά ηλεκτρισμού, καταρρίπτοντας στην πράξη το μύθο περί «ακριβών» ΑΠΕ. Όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα του ΔΕΣΜΗΕ για τη λειτουργία της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, οι ώριμες τεχνολογίες «πράσινης» ενέργειας, όχι μόνο δεν «επιδοτούνται» μέσω των σταθερών τιμών (feed in tariffs - FIT), αλλά αντίθετα...
προσφέρουν στο σύστημα φθηνότερη ενέργεια μειώνοντας το κόστος του ηλεκτρικού συστήματος. Πως συμβαίνει αυτό;
Με απλά λόγια οι τιμές με τις οποίες πληρώνονται οι ΑΠΕ παραμένουν σταθερές, ακόμη και όταν η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά (ΟΤΣ) είναι μεγαλύτερη. Έτσι για παράδειγμα όταν η ΟΤΣ βρίσκεται στα 105 ευρώ /MWh ο ΔΕΣΜΗΕ πληρώνει τους λιγνίτες και το φυσικό αέριο με την υψηλή τιμή και την ίδια στιγμή συνεχίζει να πληρώνει τις μεγαβατώρες που προέρχονται από ΑΠΕ στην σταθερή τιμή του feed –in που όμως είναι χαμηλότερη.
Το ηλεκτρικό σύστημα, πάντως, επωφελείται κυρίως από δύο «πράσινες» τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής: Τα αιολικά και τις μεγάλες συμπαραγωγές (για τις οποίες τόσος ντόρος έγινε τελευταία) και τα οποία προσφέρουν ρεύμα στο σύστημα με 87,85 ευρώ τα πρώτα, ενώ για τις μεγάλες συμπαραγωγές θα εκδοθεί από τη ΡΑΕ η τελική φόρμουλα που αναμένεται ότι θα κυμαίνεται λίγο ψηλότερα.
Έτσι τις ώρες που η οριακή τιμή του συστήματος (ΟΤΣ) ξεπερνά τα FIT, η παραγωγή ενέργειας από αιολικά και ΣΗΘΥΑ έχει μικρότερο κόστος ακόμη και από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που πληρώνονται με την ΟΤΣ και απλά καρπώνονται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από την υψηλή τιμή χονδρικής.
«Οι ΑΠΕ το τελευταίο διάστημα ‘επιδοτούν’ τα θερμικά» σημειώνει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς ηλεκτρισμού, που τονίζει ότι «καταρρίπτονται ολοσχερώς οι μύθοι για τις ΑΠΕ, χωρίς καν να έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα φάση του συστήματος εμπορίας ρύπων».
Η «ακτινογραφία» μιας μέρας
Τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ από την πραγματική λειτουργία της αγοράς είναι εντυπωσιακά. Χαρακτηριστικά στις 3 Οκτωβρίου, οι ώρες που τα ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ ήταν φθηνότερα από την ΟΤΣ έφτασαν τις 16. Για τις ώρες αυτές λοιπόν ο ΔΕΣΜΗΕ όχι μόνο δεν χρειαζόταν να ανοίξει το ταμείο του για να πληρώσει τις ΑΠΕ αλλά αντίθετα η παραγωγή των ΑΠΕ αύξανε τα κέρδη για το διαχειριστή. Για παράδειγμα τις βραδινές ώρες από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ, η ΟΤΣ «έπαιζε» μεταξύ 104 και 108 ευρώ/MWh ενώ η διαθέσιμη ισχύς των ΑΠΕ ήταν από 280 έως 330 MW με αποτέλεσμα μέσα σε μόνο πέντε ώρες ο ΔΕΣΜΗΕ να έχει εξοικονόμηση της τάξης των 25 χιλιάδων ευρώ!
Πρόκειται για το καθαρό κέρδος που αποκομίζει ο ΔΕΣΜΗΕ ή διαφορετικά για το επιπλέον κόστος που θα έπρεπε να πληρώσει ο διαχειριστής εάν δεν υπήρχαν εκείνες τις ώρες οι ΑΠΕ.
Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα, καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ έχει υπολογίσει ότι 8 ώρες η ΟΤΣ θα βρίσκεται πάνω από τα 100 ευρώ, δηλαδή σε τιμές έως και 15 ευρώ μεγαλύτερες από την τιμή των αιολικών και των ΣΗΘΥΑ. Γενικότερα το τελευταίο δίμηνο η αύξηση της ΟΤΣ έχει συντελέσει ώστε οι πράσινες μονάδες των ώριμων τεχνολογιών να είναι πιο ανταγωνιστικές έναντι των θερμικών για αρκετές ώρες στη διάρκεια της ημέρας.
Μελέτη ΕΜΠ
Το θέμα της πραγματικής αποτίμησης της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα είχε φέρει στο προσκήνιο και η πρόσφατη μελέτη του ΕΜΠ και του καθηγητή Παντελή Κάπρου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς που δεν επιτρέπουν να φανεί η πραγματική συνεισφορά της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι σε αντίθεση με την εντύπωση που επιχειρείται από κάποιους να διαμορφωθεί, οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος του ρεύματος. Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη του ΕΜΠ, η μείωση του κόστους του ρεύματος για το 2011 εξαιτίας των ΑΠΕ υπολογιζόταν στα 9,5€/MWh.
2013
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος του θέματος αφορά στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα φάση του συστήματος εμπορίας ρύπων, που προβλέπει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πάψουν να λαμβάνουν δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Έτσι από το 2013 και μετά π.χ. η ΔΕΗ θα πρέπει να αγοράζει από το χρηματιστήριο ρύπων το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπής που χρειάζεται για τις λιγνιτικές της μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος των θερμικών μονάδων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και επομένως όσο μεγαλύτερη παραγωγή αιολικών και ΣΗΘΥΑ διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα, τόσο περισσότερο θα μειώνεται το κόστος και θα μεγαλώνει το όφελος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου