Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Χριστόφιας: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήαεις

Η Κύπρος συνεχίζει σταθερά στην έρευνα υδρογονανθράκων.
Μήπως τώρα είναι ευκαιρία να ξεκινήσουμε και εμείς;
Ας δούμε το άρθρο. Ξεκάθαρη απάντηση στις απειλές της Τουρκίας διατύπωσε από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ.Χριστόφιας, διαμηνύοντας ότι οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής...

ΑΟΖ θα συνεχιστούν. «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν. Ως προς την πορεία των συνομιλιών με τον Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρές αποκλίσεις», ενώ «μέχρι τώρα, οι συγκλίσεις είναι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τη Δευτέρα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ενημέρωσε για το θέμα τον ΓΓ του Οργανισμού και πως ο Μπαν Γκι-μουν υποσχέθηκε να μιλήσει γι' αυτά τα ζητήματα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, είπε ότι καμία αναφορά δεν έγινε και ούτε νομίζει ότι θα γίνει από τον Γενικό Γραμματέα, για να διακόψει ή να αναβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τις έρευνες.

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, θα συνεχίσουμε» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνήσει και μακάρι να βρεθούν υδρογονάνθρακες. Δεν έχουν να χάσουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, σίγουρα έχουν να κερδίσουν. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Τουρκία και από τον κ. Έρογλου».

Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ διατύπωσε κάποια άποψη για τις προθέσεις του, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κάποιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιδιώκουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο ΓΓ έδειξε ενδιαφέρον για να παρέμβει. Και όταν λέμε για να παρέμβει δεν εννοούμε μόνο για τις απειλές της Τουρκίας, αλλά και για τη διόρθωση συμπεριφορών, αν είναι δυνατό. Από εκεί και πέρα βεβαίως η ζωή θα δείξει...».

Για τις διαπραγματεύσεις

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «μέχρι τώρα, οι συγκλίσεις είναι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, ενώ υπάρχουν και αποκλίσεις -από συγκλίσεις που είχαμε προηγουμένως (συμφωνίες Χριστόφια-Ταλάτ)- και είναι πολύ σοβαρές».

Ανέφερε, επίσης, ότι έκανε μια εκτίμηση της πορείας των εντατικών συνομιλιών, η οποία «δεν είναι και η πιο ευχάριστη, διότι έχουμε στοιχεία οπισθοδρόμησης» και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Πέμπτη. Σχετική ενημέρωση θα κάνει και στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη Παρασκευή.

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός και κάποια αλλαγή στα σχέδια του Γενικού Γραμματέα να καλέσει τους δυο ηγέτες προς τα τέλη Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι «έχουμε χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να ελπίζουμε ότι κάποιοι θα αλλάξουν στάση ώστε να έχουμε περισσότερες συγκλίσεις».

«Κατά συνέπεια, επιφυλασσόμεθα ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνουν αρκετές ακόμα συναντήσεις στα πλαίσια των εντατικών συνομιλιών, με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό νομίζω ότι μπορεί και ο Γενικός Γραμματέας να το σημειώσει στις συναντήσεις του με την τουρκική ηγεσία και με τον κ. Έρογλου» τόνισε, σημειώνοντας ότι «ο ΓΓ έδειξε ενδιαφέρον να παρέμβει, με στόχο, αν είναι δυνατόν, τη διόρθωση συμπεριφορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: