Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ


Σαν σήμερα το 1913 γεννήθηκε ο διάσημος μαύρος ολυμπιονίκης Τζέσι Όουενς, ο οποίος κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια κατάφερε να συντρίψει μπροστά στον ίδιο το Χίτλερ τη θεωρία περί ανώτερης φυλής και να γελοιοποιήσει το ναζισμό... 


Ο Όουενς γεννήθηκε στο Όουκβιλ της Αλαμπάμα. Ο παππούς του ήταν σκλάβος, ενώ ο πατέρας του δούλευε στις φυτείες βαμβακιού της Αλαμπάμα. Ο Όουενς λοιπόν δεν ήρθε στον κόσμο με τις καλύτερες προοπτικές. Έμελλε όμως να κάνει τη διαφορά και να αποτελέσει το σύμβολο μιας νέας εποχής. Ωστόσο, όσο ήταν μικρός, αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλειές, όπως τσαγκάρης και μηχανικός αυτοκινήτων. Η αγάπη του για το τρέξιμο εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς, αλλά αρχικά δεν είχε το χρόνο να προπονηθεί Όλα όμως θα αλλάξουν όταν θα μπει στο πανεπιστήμιο του Οχάιο με αθλητική υποτροφία και σύντομα θα αρχίσει να ασχολείται επαγγελματικά με το στίβο.
 Το 1935 καταρρίπτει έξι παγκόσμια ρεκόρ. Η πιο λαμπρή στιγμή της καριέρας του όμως θα έρθει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου την ακριβώς επόμενη χρονιά. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Χίτλερ και των θεατών ο νεαρός Όουενς κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια ντροπιάζοντας το Φύρερ και εξευτελίζοντας το ναζισμό. Ο Χίτλερ οργισμένος αρνείται να τον συγχαρεί και αποχωρεί κατά την απονομή επιδεικτικά. Ωστόσο, ο Όουενς πικραμένος λίγο καιρό αργότερα δήλωσε: «δεν ήταν ο Χίτλερ αυτός που με σνόμπαρε. Ήταν η ίδια μου η πατρίδα. Ο πρόεδρος Ρούσβελτ δεν μου έστειλε ούτε συγχαρητήριο τηλεγράφημα».
Σύντομα ο Όουενς αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Πέθανε το 1980 σε ηλικία 66 ετών, ενώ λίγα χρόνια πριν είχε βραβευτεί με το μετάλλιο της Ελευθερίας που αποτελεί την ύψιστη τιμή για έναν πολίτη των Η.Π.Α.
Εύα Βλάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: