Το πλαίσιο ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχεδίου διάσωσης της ευρωζώνης έχει αρχίσει να μορφοποιείται, σύμφωνα με αναφορές από το ΔΝΤ που επικαλείται το BBC. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, το σχέδιο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει διαγραφή 50% του ελληνικού χρέους, ενώ προβλέπει επίσης αύξηση του μεγέθους του ταμείου...
διάσωσης της ευρωζώνης στα 2 τρισ. ευρώ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευελπιστούν το σχέδιο αυτό να έχει διαμορφωθεί μέσα σε πέντε ή έξι εβδομάδες.
Σε δηλώσεις του πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί η πιθανότητα μεγάλου κουρέματος στο χρέος με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.
Οι αναφορές σχετικά με το σχέδιο διάσωσης ήρθαν μετά την ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, είναι ότι οι υπουργοί δεν μπορούσαν να μιλήσουν ανοιχτά για νέα λύση στην κρίση, από τη στιγμή που η παλιά λύση δεν έχει καν περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια.
Σύμφωνα με το BBC, το νέο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει τον τετραπλασιασμό (από τα 440 δισ. ευρώ) της δύναμης πυρός του EFSF, μέσω μιας συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει και αυτή. Το EFSF θα μπορούσε να αναλάβει το βασικό ρίσκο του δανεισμού προς τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να δανειστούν από τις συνήθεις εμπορικές πηγές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το EFSF θα καθιστούσε λιγότερο επικίνδυνο τον δανεισμό για την ΕΚΤ.
Εκτιμάται, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να δεχτεί «κούρεμα» 50% στα χρεωστούμενα.
Δημοσίως, σημειώνει το BBC, οι παγκόσμιοι ηγέτες δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει» σχέδιο για ελληνική χρεοκοπία, όμως οι αναφορές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν πλέον σχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να κηρύξει χρεοστάσιο σε μέρος των χρεών της, παραμένοντας στο ευρώ.
Το τρίτο στοιχείο του σχεδίου διάσωσης, σύμφωνα με το BBC, αφορά στην ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης, οι οποίες θεωρείται ότι δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν τις απώλειες.
Νέα διάψευση από Βενιζέλο των σεναρίων χρεοκοπίας
Διαψεύδει εκ νέου τα σενάρια συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για επιπόλαιη προσέγγιση εκ μέρους των δημοσιογράφων.
"Φτάσαμε τώρα στο σημείο να υπάρχουν δημοσιεύματα για το τι ειπώθηκε σε μία κλειστή συνάντηση με τη συμμετοχή μόνον της κας Λαγκάρντ, του κ. Τρισέ και τη δική μου. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ενημέρωση προς κανένα δημοσιογράφο ως προς το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή", τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναλυτικότερα, ο Aντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι αναγκάζομαι να διαψεύδω κάθε ημέρα δημοσιεύματα και σχόλια ελληνικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται με εντυπωσιακή ευκολία σε σενάρια «συντεταγμένης χρεωκοπίας» της χώρας. Αυτά τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως υλικό για να ανακυκλωθεί η συζήτηση αυτή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τροφοδοτούν σχόλια πολιτικών, δημοσιογραφικών και ακαδημαϊκών κύκλων που δεν εκφράζουν ούτε την Ευρωζώνη, ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Φτάσαμε τώρα στο σημείο να υπάρχουν δημοσιεύματα για το τι ειπώθηκε σε μία κλειστή συνάντηση με τη συμμετοχή μόνον της κας Λαγκάρντ, του κ. Τρισέ και τη δική μου. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ενημέρωση προς κανένα δημοσιογράφο ως προς το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι δεν έγινε, ούτε μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση για αυτό το περιβόητο σενάριο της «συντεταγμένης χρεωκοπίας».
Όποιος μάλιστα γνωρίζει τις απόψεις προσώπων και θεσμών ποτέ δεν θα μπορούσε να υποθέσει ότι συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Μόνον μία άσχετη και επιπόλαιη προσέγγιση που δεν αντιλαμβάνεται την βλάβη που προκαλεί στη χώρα μπορεί να εμπνέει παρόμοια δημοσιεύματα και σχόλια.
Στις αναλυτικές δηλώσεις που έχω κάνει και στις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία, αποτυπώνεται η κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά περιγράφεται και η προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα, εφόσον φυσικά είμαστε σοβαροί, ενωμένοι, υπεύθυνοι και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους.
Την αξίωση της ειλικρίνειας όμως δεν είναι σωστό και δίκαιο να την έχει κάποιος μόνον από την κυβέρνηση, που δίνει μία σκληρή μάχη για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και άρα της ισχύος της χώρας που έχει δυστυχώς τρωθεί λόγω χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων και των αντίστοιχων πρακτικών και νοοτροπιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου