Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης υπογράφεται δια χειρός Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην υπόθεση «υπεξαίρεσης» 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank. Σε μια εντελώς πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα «αμερικάνικου» τύπου συμφωνία που επισφραγίστηκε κατ΄ αρχήν με τις υπογραφές του...
Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του διευθύνοντος συμβούλου της Proton Bank Γ. Τανισκίδη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση που διερευνούσε την υπόθεση, έχουν συμφωνηθεί τα εξής:
-Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης επιστρέφει cash 51 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα η οποία με ρητή δήλωσή της θα αναφέρει πώς ικανοποιήθηκε πλήρως από οποιεσδήποτε απαιτήσεις της για το συγκεκριμένο ποσό έναντι του επιχειρηματία.
-Ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης προχωρεί στην έκδοση διάταξης αρχειοθέτησης της υπόθεσης και εξάλειψης του αξιοποίνου σε βάρος του επιχειρηματία στο οποίο αναφέρεται πώς «δεν διώκεται για την υπόθεση των 51 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank". Ο οικονομικός εισαγγελέας στη συνέχεια επικυρώνει την αρχειοθέτηση. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πώς αυτή η διάταξη θα αφορά μόνο τα 51 εκατομμύρια ευρώ κι όχι τυχόν άλλα ποσά που μπορεί να ανευρεθούν στη συνέχεια. Μάλιστα το ακαταδίωκτο αφορά μόνο τον Λ.Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του που εμφανίζονται να εισέπρατταν τα δάνεια από την Proton κι όχι τα μέλη του ΔΣ της τράπεζας για τα οποία θα συνεχιστεί η έρευνα για τους όρους δανειοδότησης εταιριών του επιχειρηματία.
Ο Επίτροπος και το Θρίλερ
Από τις 12 το μεσημέρι εξελίσσεται ένα θρίλερ μετά την οριστική συμφωνία εισαγγελίας - Λαυρεντιάδη και του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Κι αυτό γιατί το Δ.Σ. της τράπεζας που συγκλήθηκε για να επικυρώσει τυπικά τη συμφωνία οδηγήθηκε σε αναγκαστική διακοπή καθώς ο επίτροπος Θ. Σαξώνης (ο οποίος διορίστηκε στην τράπεζα μετά την ανακίνηση της υπόθεσης από την Αρχή Ξεπλύματος) ζήτησε νέα προθεσμία ώστε να εξετάσει το κείμενο που θα υπογράψει η τράπεζα και -κατά πληροφορίες- να ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος. «Όλα κρέμονται σε μια κλωστή», έλεγε δικαστική πηγή, ενώ ήδη τα 51 εκατομμύρια βρίσκονται σε ειδικούς λογαριασμούς και θα εκταμιευθούν όταν συμφωνήσει το ΔΣ της τράπεζας. Πάντως για να επιτευχθεί (σε πρώτη φάση) αυτό το ιστορικό deal έπρεπε να συμβούν τρία πράγματα:
Α) Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης με τη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος να σχηματίσει μια «βαριά» δικογραφία σε επίπεδο στοιχείων και να επιδείξει οξυδέρκεια και ταχύτητα. Τέτοια μάλιστα που η αντίδραση ενός τόσο έξυπνου επιχειρηματία όσο ο κ. Λαυρεντιάδης να είναι άμεση.
Β) Να εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα το αναθεωρημένο το 2010 άρθρο 384 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει επί λέξει: «Το αξιόποινο των κακουργημάτων των άρθρων 374 και 375 εξαλείφεται, αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές απέδωσε χωρίς παράνομη βλάβη κάποιου τρίτου το πράγμα ή ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο. Η μερική μόνο απόδοση ή ικανοποίηση εξαλείφει το αξιόποινο κατά το αντίστοιχο μόνο μέρος».
Γ) Επίσης αφενός να εκδηλώσει πρόθεση επιστροφής των χρημάτων ο επιχειρηματίας και αφετέρου να πειστούν οι εισαγγελείς να εφαρμόσουν τη διάταξη και να του δώσουν έγγραφο ακαταδίωκτου το οποίο θα μπορεί να επιδείξει σε επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού ώστε να ανακτήσει όσα μπορεί να έχασε ελέω του θορύβου γύρω απ΄ το όνομά του.
Το παρασκήνιο
Για να ευοδωθεί η συμφωνία χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπόθεση «έσκασε» στα τέλη Ιουλίου και αμέσως ξεκίνησε η δικαστική έρευνα του κ. Δραγάτση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με κάθε μυστικότητα. Εκεί χωρίς περιστροφές εξεδήλωσε πρόθεση να επιστρέψει τα χρήματα στην τράπεζα και να γίνει χρήση του άρθρου 384 Π.Κ (να εξαλειφθεί το αξιόποινο). Είναι χαρακτηριστικό ό,τι εντέλει το βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις δεν ήταν το τελικό ποσό που θα κατατεθεί, όσο η διατύπωση του κειμένου εκ μέρους της Εισαγγελίας που θα απαλλάσσει τον κ. Λαυρεντιάδη. Αυτός άλλωστε ήταν και ο όρος που έβαζε, δημιουργώντας για σχετική πίεση προς τις εισαγγελικές αρχές αφού ήδη η τράπεζα είχε συμφωνήσει. Ακολούθησαν ραντεβού με τον επικεφαλής του τμήματος οικονομικού εγκλήματος, εισαγγελέα Εφετών, Γρ. Πεπόνη, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, Παν. Νικολούδη και βασικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε. Η τελική διαμόρφωση του κειμένου συμφωνήθηκε μετά από αλεπάλληλα πολλές φορές εκρηκτικά ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η αντίδραση των συνηγόρων του επιχειρηματία, του καθηγητή Νικ. Ανδρουλάκη και του γνωστού δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη όταν δημοσιογράφοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στους διαδρόμους του Εφετείου. Απόλυτη σιωπή σε όλες τις ερωτήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου