Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Αμείωτη συνεχίζεται η καταστολή στη Συρία, παρά τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας

Δεκάδες Σύροι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή με τον στρατό της χώρας να επιτίθεται με άρματα μάχης σε άλλες δύο πόλεις για να καταστείλει την εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Εκκλήσεις σε όλους τους τόνους από τη...
διεθνή κοινότητα για τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης, πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Τουρκία.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα, τονίζουν οι Σύροι ακτιβιστές και εκτιμούν ότι μόνο σήμερα, Κυριακή, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 60 άμαχοι.

Οι περισσότεροι –τουλάχιστον 40– έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ντέιρ ελ-Ζουρ, στα ανατολικά της χώρας, και άλλοι 10-15 στη στη Χούλα. Στις δύο αυτές περιοχές εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, σύμφωνα με την Συριακή Συντονιστική Ένωση Επανάστασης.

Άλλοι 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιντλίμπ, κατά τη διάρκεια κηδείας, αναφέρουν ακτιβιστές.

Είχε προηγηθεί η επίθεση στη Χάμα το περασμένο Σαββατοκύριακο και στις αρχές της εβδομάδας όπου πάνω από 200 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, σαφής ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πνίξει στο αίμα την εξέγερση αψηφώντας τη διεθνή κοινότητα.

Από την αρχή της εξέγερσης, τον Μάρτιο, υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περί τους 2.000 πολίτες και μεγάλος αριθμός ανδρών των δυνάμεων ασφάλειας, στρατιωτών και αστυνομικών, πολλοί, όπως λέγεται, επειδή αρνήθηκαν να υπακούσουν διαταγές να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών.

«Εθνικό καθήκον» είναι η αντιμετώπιση των παράνομων που αποκλείουν πόλεις δηλώνει σε απάντηση ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SANA.

Πρωτοβουλία από την Τουρκία

Εντωμεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί την Τρίτη στη Δαμασκό μεταφέροντας ισχυρό μήνυμα σε μία προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της εμφύλιας κρίσης.

Αν και η Τουρκία έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια στενή σχέση με τη Συρία, έχει επικρίνει σε υψηλούς τόνους την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Χιλιάδες Σύροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, περνώντας τα σύνορα λόγω των συγκρούσεων στη χώρα τους.

Πάντως, η στενή συνεργάτης του προέδρου Αλ-Άσαντ, Μπουτάϊνα Σααμπάν, επέκρινε την Τουρκία για το ότι δεν καταδίκασε «τις δολοφονίες πολιτών και στρατιωτικών από τις οπλισμένες ένοπλες συμμορίες» όπως είναι η επίσημη θέση του καθεστώτος για τις ταραχές.

Πρόσθεσε ότι αν ο Νταβούτογλου έρθει στη Δαμασκό για να μεταφέρει αποφασιστικό μήνυμα, «τότε θα ακούσει ακόμα πιο αποφασιστικά λόγια σχετικά με τη θέση της Τουρκίας».

Διεθνής ανησυχία

Την ίδια ώρα, ο Αραβικός Σύνδεσμος σε ανακοίνωση του εξέφρασε την «εντεινόμενη ανησυχία» του για τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία, ζητώντας ευθέως απ τη συριακή κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως» τις πράξεις της βίας εναντίον των αμάχων πολιτών.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελαράμπι, εξέφρασε την «προσωπική έντονη απογοήτευσή του αναφορικά με την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας, που επικρατούν πλέον στη Συρία, αλλά ειδικότερα αναφορικά με την κλιμάκωση της βίας και τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στις πόλεις Χάμα και Ντέιρ αλ-Ζορ, καθώς επίσης και σε μερικά άλλα σημεία της συριακής επικράτειας».

Έκκληση για τερματισμό της βίας κατά των αμάχων έγινε και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, που ζήτησε τον Σύρο πρόεδρο να περιορίσει τον στρατό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: