απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους ενώ σκοπεύουν επίσης να πείσουν τις αγορές πως η Λισαβόνα δεν θα ακολουθήσει την Αθήνα σε μία δεύτερη διάσωση. Παράλληλα, στο βασικότερο αγκάθι στις διαβουλεύσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης με την τρόικα έχει εξελιχθεί το ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
Το σκηνικό είναι γνώριμο: Οι Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη δει μειώσεις μισθών και επιδομάτων, την στιγμή όμως που η μαύρη τρύπα του ελλείμματος φτάνει το 9% του ΑΕΠ και οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας περιμένουν να δουν με τι μέτρα η Λισαβόνα θα επιτύχει το φετινό στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 5,9% επί του ΑΕΠ.
Στόχος είναι η απόκλιση να καλυφθεί από την έκτακτη φορολόγηση εισοδημάτων, αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών. Ακόμα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την πρώτη ιδιωτικοποίηση δημοσίου οργανισμού που έχει εξαγγελθεί και αφορά την επιχείρηση ηλεκτρισμού EDP.
Η πορτογαλική κυβέρνηση, πάντως, σημειώνει το Reuters, έχει να επιδείξει επιτυχίες στην τήρηση του προγράμματος: Από τις βασικότερες είναι η εμπρόθεσμη επιλογή αγοραστή για την «πολύπαθη» BPN, τράπεζα που είχε κρατικοποιήσει η Λισαβόνα πριν από μερικά χρόνια για να αποφύγει φαινόμενο ντόμινο.
Παράλληλα όμως, στη Λισαβόνα εντείνεται η διαμάχη γύρω από τα μέτρα που ζητά η τρόικα με επίκεντρο, αυτήν την περίοδο, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών: Το πορτογαλικό μνημόνιο προβλέπει «σημαντική μείωση» στην συνεισφορά των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία, που θα αντισταθμιστεί στο σκέλος των εσόδων από αυξήσεις στο ΦΠΑ και άλλους φόρους, όπως και περικοπές δαπανών.
Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών αντέτεινε σε έκθεσή του την Τετάρτη πως το μέτρο θα μειώσει μεν το εργασιακό κόστος ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, αλλά προειδοποίησε για μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις που «δεν μπορούν να αγνοηθούν, δεδομένης της κατάστασης της πορτογαλικής οικονομίας».
Οι εργοδοτικές εισφορές βρίσκονται στο 23,75% και η μείωση πρέπει, βάσει του Μνημονίου, να φτάσει περίπου τις 3,7% μονάδες. Αυτό όμως θα επιφέρει αύξηση του ΦΠΑ -που βρίσκεται ήδη στο 23%- κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη βαλτωμένη κατανάλωση.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου