Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ηλίαση

...θερμοκρασία στο… κόκκινο
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποσυντονίζει το σύστημα που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, εμποδίζοντάς το να αποβάλει την υπερβολική ζέστη. Πόσο επικίνδυνη είναι;

1. Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα πρώτα συμπτώματα είναι...

κόκκινο, αφυδατωμένο και ζεστό δέρμα, απουσία ιδρώτα, ταχεία αναπνοή και ζάλη. Σε πιο προχωρημένο στάδιο (θερμοπληξία), απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλος, πνευματική σύγχυση και σύγχυση στο λόγο, παραισθήσεις, ακόμα και απώλεια των αισθήσεων.

2. Τι πρέπει να κάνω μόλις τα αντιληφθώ;
Καταρχάς να απομακρυνθείτε αμέσως από τον ήλιο και να τοποθετήσετε ένα κρύο πανί στον αυχένα σας, προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος. Στη συνέχεια αφαιρέστε οποιοδήποτε περιττό είδος ένδυσης (παπούτσια, κάλτσες κ.λπ.) και ξαπλώστε με τα πόδια μερικά εκατοστά ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Αν είναι απαραίτητο, πάρτε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο και οπωσδήποτε καταναλώστε κρύα υγρά χωρίς ζάχαρη (κατά προτίμηση ισοτονικά ροφήματα).

3. Πόσο επικίνδυνη είναι;
Αποτελεί προ-στάδιο της θερμοπληξίας και συχνά συνέπεια της αφυδάτωσης. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε βασικά ζωτικά όργανα.

4. Πότε να πάω στον γιατρό;

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη σε περίπτωση που, ύστερα από μισή ώρα και αφού έχουν εφαρμοστεί οι Πρώτες Βοήθειες, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

5. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Με την ηλίαση μπορεί να έρθει αντιμέτωπος οποιοσδήποτε, όμως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο. Επίσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσοι λαμβάνουν φαρμακευτικές θεραπείες, όπως αντικαταθλιπτικά, β-αναστολείς και διουρητικά, καθώς και όσοι εργάζονται ή επιδίδονται σε κάποιο σπορ σε εξωτερικούς χώρους.

6. Πώς προλαμβάνεται;
Με την αποφυγή της υπερέκθεσης στον ήλιο, την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών και τη χρήση καπέλου από αυτούς που επιδίδονται σε κάποια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο. Στην παραλία, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ένα ντους κάθε 20 λεπτά μπορεί να βοηθήσει.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Αναστάσιου Ν. Σπαντιδέα, παθολόγου, διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: