συνέντευξη Τύπου τα νέα μέτρα, στέλνοντας μήνυμα εν όψει της συνάντησης κορυφής Σαρκοζί-Μέρκελ την προσεχή Τρίτη: «Η κρίση αφορά την Ευρώπη. Εάν τα ευρωομόλογα είχαν γίνει πραγματικότητα θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των αγορών»...
Ο υπουργός Οικονομίας της ιταλικής κυβέρνησης παραχώρησε νέα συνέντευξη Τύπου το Σάββατο για την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που εγκρίθηκαν με διαδικασίες-εξπρές σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, υπό το βάρος των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να παρέμβει στην αγορά ομολόγων.
Μεταθέτοντας για το 2103, ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, το στόχο της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενέκρινε περικοπές κρατικών δαπανών που ανέρχονται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2012 και 25,5 δισ. για το 2013.
«Η κρίση αφορά την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Τρεμόντι ενώπιον των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «εάν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων», υπαινισσόμενος ότι δεν θα χρειαζόταν η έγκριση νέων έκτακτων μέτρων.
Επισήμανε ότι «η ανοδική πορεία των spread, ξεκίνησε από το φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».
Σε ό,τι αφορά, τις άμεσες εξελίξεις, ο Τζούλιο Τρεμόντι επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή για την γαλλογερμανική διάσκεψη κορυφής της επόμενης εβδομάδας. «Διότι έχουμε την εντύπωση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Ευρώπη και υπέρ της Ευρώπης. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά ένα τεράστιο ποσοστό της Ευρώπης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου» υπογράμμισε.
Ο Καβαλιέρε ελπίζει ακόμη να μπορέσει να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2012, χωρίς να έχει δυσαρεστήσει στο μεταξύ «ανεπανόρθωτα» τους ψηφοφόρους του. Υπό τις σημερινές συνθήκες, όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν όντως θα καταφέρει να υλοποιήσει το στρατηγικό του σχέδιο, που μπορεί να είναι και ο τελευταίος μεγάλος στόχος της πολιτικής του δράσης.
Η αναλυτές στην Ιταλία τονίζουν πως μένει ανοιχτή προς εξακρίβωση μια σειρά καίριας σημασίας, θεμάτων: κατά πόσον τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά και θα καταφέρουν όντως να μηδενίσουν την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ μέχρι το 2013, αν η Λέγκα του Βορρά και η εκλογική της βάση θα μπορέσουν να δεχθούν την ουσιαστική αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πόσο έντονα θα αντιδράσουν τα συνδικάτα, σε ενδεχόμενη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
Τα μέτρα που ενέκρινε η κυβέρνηση προβλέπουν την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα πιο εύκολων απολύσεων και της υπογραφής ξεχωριστών συμβάσεων ανάμεσα σε εργοδότες και συνδικάτα, ανάλογα με την επιχείρηση, την περιοχή στην οποία βρίσκονται και τις όποιες, ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας, Cgil, κατέστησε ήδη σαφές ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις απολύσεις, οι οποίες δεν στηρίζονται σε βάσιμη και αποδεδειγμένη αιτία». To Cgil μιλά για άμεση έναρξη κινητοποιήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε πανιταλική απεργία.
Δραματική είναι η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την τοπική αυτοδιοίκηση: θα φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ η διοικητική δομή της χώρας, όπως προβλέπουν τα μέτρα, θα αλλάξει για λόγους κόστους. Καταργούνται 37 περιφέρειες και 1.500 δήμοι, μαζί με 50.000 θέσεις, γεγονός που προκαλεί «θύελλα» αντιδράσεων.
Ακόμη, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά για δύο χρόνια κατά 5% στα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ και 10% στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο φόρος για εισοδήματα από κινητές αξίες (μετοχές, κλπ) στο 20% από 12,5% σήμερα.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης αύξηση του ΦΠΑ και αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στο ιδιωτικό τομέα από το 2016 και περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς. Πρόκειται, επίσης, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν οι φόροι επί των καπνών και των νόμιμων, τυχερών παιχνιδιών.
Η συνολική δέσμη μέτρων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αφορά άμεσα τους δημοσίους υπαλλήλους, φέρνοντας δυο σημαντικές αλλαγές: όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται σε τομείς και υπηρεσίες που δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις δαπάνες τους, ενδέχεται αν καταστεί αναγκαίο να «χάσουν τον 13ο μισθό» προς έμμεση ενίσχυση των κρατικών ταμείων.
Σε ότι αφορά, δε, τους εργαζόμενους που αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν, στο εξής, θα πρέπει να περιμένουν δυο χρόνια, μέχρι να τους καταβληθεί το «εφάπαξ» που τους αναλογεί.
Στη συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι αποσαφήνισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα καταργηθούν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί που μετρούν λιγότερους από 70 υπαλλήλους».
Ο δε υπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι τόνισε λαμβάνοντας το λόγο ότι «τα μέτρα δίνουν την δυνατότητα να καταργηθούν οι κατώτερες προκαθορισμένες αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και ο νόμος που απαγορεύει τις απολύσεις χωρίς βάσιμη αιτία» -αυτές οι δύο παρεμβάσεις προκάλεσαν και την άμεση αντίδραση του συνδικάτου Cgil.
Σε ότι αφορά, τέλος, τις περικοπές των απολαβών και των εξόδων των πολιτικών, στο εξής όλοι οι βουλευτές, γερουσιαστές, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, «για τα αεροπορικά τους ταξίδια θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά την πρώτη θέση, ενώ, σε περίπτωση που διατηρούν και άλλη, παράλληλη, επαγγελματική δραστηριότητα, εκτός από το πολιτικό τους αξίωμα, θα χάνουν σχεδόν το 50% του μισθού τους».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου