τον Ενεργειακό Τομέα στην Ελλάδα με ορίζοντα το 2050», αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο κλάδος των Φ/Β είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να θέσουν την ελληνική οικονομία και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Για την Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, η ενέργεια του ήλιου και του ανέμου αποτελούν ιδανικές και ανεξάντλητες πηγές προς εκμετάλλευση. Κατά τη γνώμη μου η σωστή και αποτελεσματική αξιοποίηση τους θα μπορούσε να ενισχύσει την Ελληνική οικονομία συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και κεφαλαίων ελληνικών και ξένων, στη μερική απεξάρτηση της χώρας από τις ενεργειακές εισαγωγές, και στη δημιουργία ενός συστήματος ενεργειακά αποδοτικού και σαφέστατα ικανού να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σημαντικές ενέργειες θα πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου οι παραπάνω αξιώσεις να είναι εφικτές. Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου στο σύνολό του και η επέκτασή του προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν και οι νησιωτικές περιοχές με το ηπειρωτικό δίκτυο συμβάλλοντας στη στροφή όλο και μεγαλύτερου μέρους της Ελλάδας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Φυσικά κάτι τέτοιο προϋποθέτει και την προσέλκυση σημαντικών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την οικονομική ενίσχυση αυτών των προσπαθειών λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα και την αδυναμία της για περεταίρω δανεισμό.
Παρατηρώντας τη σημερινή κατάσταση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ γίνεται με βραδείς ρυθμούς φρενάροντας το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές. Η ελληνική γραφειοκρατία τα τελευταία έτη έκανε έντονη την παρουσία της στις διαδικασίες αδειοδότησης και παρά το γεγονός ότι πλέον οι τελευταίες έχουν απλοποιηθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης στις μικρές ανεπάρκειες του συστήματος όπως επίσης και η ανάγκη για επιπλέον κινήσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια. Ο Τραπεζικός Τομέας έρχεται και εκείνος με τη σειρά του να δυσκολέψει την όλη προσπάθεια με το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων για μεγάλα Φ/Β έργα.
Για μια ουσιαστική λοιπόν συμβολή προς μια ενεργειακή στρατηγική στοχευμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, οι ουσιαστικές δράσεις και η πολιτική βούληση της παρούσας κυβέρνησης είναι απαραίτητες για την άρση των υφιστάμενων εμποδίων. Ήδη υπάρχει πρόγραμμα και συγκεκριμένοι στόχοι για τις ΑΠΕ έως το 2020 που σχετίζονται τόσο με την παραγωγή όσο και με την κατανάλωση της ενέργειας. Ακόμη βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2. Χρειάζεται όλοι να προσπαθήσουμε από κοινού να διακρίνουμε τα πραγματικά οφέλη από την παραγωγή ενέργειας με χρήση ΑΠΕ, ξεκινώντας πρώτα από όλα από την αλλαγή στη νοοτροπία του καθενός ως καταναλωτή και στη συνέχεια με σαφείς αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ανάμεσα στις ΑΠΕ, τα Φ/Β αυτή τη στιγμή κατέχουν σημαντική θέση. Θεωρώ ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να επαναξιολογήσουμε τις στρατηγικές μας επιλογές σχετικά με την παραγωγή ενέργειας, αξιοποιώντας αυτά που μας προσφέρει το περιβάλλον, χωρίς να επιβαρύνουμε το οικοσύστημα. Η τεχνολογία υπάρχει. Αυτό που υπολείπεται είναι ουσιαστικά ο σωστός σχεδιασμός κλίμακας και οι ορθές αποφάσεις.
* Ο Dieter Schmitt είναι πρόεδρος της Conergy Ελλάδος
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου