Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δώδεκα Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες

Δώδεκα Τούρκοι στρατιώτες νεκροί και έξι τραυματίες -οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη  κατάσταση- είναι ο απολογισμός των σφοδρότερων συγκρούσεων που ξεσπούν στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά την άρση της...
μονομερούς εκεχειρίας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Την ίδια στιγμή, στο πολιτικό σκηνικό, εξακολουθούν να μποϊκοτάρουν τις εργασίες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης οι Κούρδοι βουλευτές που εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι στις κάλπες της 12ης Ιουνίου.

Αξιωματούχοι στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ ανέφεραν την Πέμπτη ότι Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν 12 στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους έξι, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περαιτέρω πληροφορίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Πρόκειται για τις σφοδρότερες συγκρούσεις που ξεσπούν στη νοτιοανατολική Τουρκία αφότου το PKK διέκοψε τον περασμένο Φεβρουάριο την εξάμηνη εκεχειρία και πλέον ακολουθεί μία «ενεργητικά αμυντική στάση, όπως την αποκαλεί, στην οποία οι άνδρες του αμύνονται εάν απειληθούν.

Μποϊκοτάρουν την Εθνοσυνέλευση


Άκαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) με το κουρδικό μειονοτικό κόμμα BDP για τον τερματισμό της αποχής των Κούρδων βουλευτών από την Εθνοσυνέλευση

Οι βουλευτές του κόμματος Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) απέχουν από τις εργασίες του Κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στέρηση των εδρών στελεχών του που εξελέγησαν, αλλά είναι φυλακισμένοι.

Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε να αυξηθεί η ένταση στο πολιτικό σκηνικό μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Στελέχη του BDP και του κυβερνώντος κόμματος διαπραγματεύθηκαν την Πέμπτη για δεύτερη συνεχή ημέρα τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά η βουλευτής του BDP Γκιουλτάν Κισανάκ είπε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ότι οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

«Ήταν εμφανές ότι τα μέρη δεν ήταν έτοιμα να συνδυάσουν τα δύο [κείμενα των κομμάτων] και να τα συνενώσουν σε ένα» δήλωσε η Κισανάκ, προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνει ορκωμοσία σήμερα ή αύριο».

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε την Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης και θέλει να προωθήσει το σχέδιό της να καταρτίσει νέο Σύνταγμα στη χώρα, αλλά η αποχή των Κούρδων βουλευτών θέτει εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.

Το AKP απέσπασε το 50% των ψήφων, αλλά κατέλαβε κοινοβουλευτική πλειοψηφία μικρότερη από αυτή των δύο τρίτων που απαιτείται ώστε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα χωρίς να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Το BDP κατέλαβε 36 έδρες, αρκετές περισσότερες από ό,τι αναμενόταν.

Ο Νουρετίν Τζανικλί, ανώτερο στέλεχος του AKP δήλωσε ότι οι δύο πλευρές διαφώνησαν λόγω των απαιτήσεων που έθεσε το BDP σχετικά με τους φυλακισμένους εκλεγμένους βουλευτές. Δεν είναι σαφές τι ζητούσαν οι μειονοτικοί βουλευτές.

Την Δευτέρα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), που κατέλαβε 135 έδρες στη Bουλή (επί συνόλου 550) συμφώνησε να τερματίσει την δική του αποχή από τις εργασίες της.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: