Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Φορολογικός μαζοχισμός στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει να πληρώσει τα χρέη της με τη συρρίκνωση της οικονομίας της επισημαίνεται σε άρθρο της Guardian. Τα συνεχή μέτρα λιτότητας χαρακτηρίζονται ως φορολογικός...
μαζοχισμός.

H οικονομική πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως ακραίος και αναποτελεσματικός φορολογικός μαζοχισμός σε δημοσίευμα της Guardian.
Επισημαίνεται συγκεκριμένα πως το βαρύ τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να προστατεύσει τις απερίσκεπτες τράπεζες.
Αναφορικά με τα περαιτέρω μέτρα που επιβάλλονται, τονίζεται ότι θα χρησιμεύσουν μόνο για να κρύψουν τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών στο νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα, με τον συντάκτη να επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων έχει εκτοξευτεί κατά 40% τους τελευταίους δώδεκα μήνες και ο δείκτης ανεργίας αγγίζει το 16%.
Δεν θα μπορούσε να μην επισημανθεί η ανύπαρκτη ανάπτυξη, δεδομένου ότι υπήρξε αύξηση κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ενώ η Ελλάδα "καταπίνει" το φάρμακο, συνεχίζει, γίνεται πιο σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπισθεί η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά η κρίση φερεγγυότητας.
"Με την συρρίκνωση της οικονομίας της, η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει τα χρέη της", υπογραμμίζεται.
"Χρεοκοπία με άλλο όνομα"
Στο άρθρο επισημαίνονται επίσης οι αρνητικές συνέπειες της συμβολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις οικονομίες της Ασίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν ένα πολιτικό και κοινωνικό χάος. Έκτοτε το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε ότι οι συνταγές του έκαναν τα προβλήματα χειρότερα. Ωστόσο, η ίδια συνταγή χορηγείται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Η Γερμανία πιέζει για τον ιδιωτικό τομέα πιστωτών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων των τραπεζών της Γερμανίας, να επωμιστούν μέρος από το βάρος της νέας διάσωσης μέσα από ένα "εθελοντικό" swap χρέους.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα θα εντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της, εξασφαλίζοντας βραχυπρόθεσμα μετρητά, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναζητήσουν περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ .
Ένα τέτοιο "reprofiling" σημαίνει ουσιαστικά χρεοκοπία με άλλο όνομα και οι αξιολογήσεις από τους οργανισμούς είναι πιθανόν να το χαρακτηρίσουν ανάλογα.
Αυτό θα αναγκάσει τις τράπεζες που κατέχουν ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών τραπεζών, να διαγράψουν την ονομαστική τους αξίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ιδέα. Αυτό επειδή έχει στην κατοχή της ένα μεγάλο μέρος από ελληνικά ομόλογα και διότι φοβάται ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δημιουργήσει πανικό σε μια κλίμακα που δεν έχουμε δει μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: