προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, με τους Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά να διασταυρώνουν και πάλι τα ξίφη τους.
Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το βράδυ της Τρίτης η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup αλλά και για τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος είχε το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσε για τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του Eurogroup.
Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώνεται στον απόηχο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι στο κοινό ανακοινωθέν τους έθεσαν δύο προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ: την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την ανάγκη συναίνεσης για τους βασικούς στόχους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της πολιτικής συμφωνίας αναμένεται να κυριαρχήσει στις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου το πρωί της Τρίτης ότι «οι Έλληνες αυτό που θέλουν να δουν, έστω και τη δωδεκάτη, στα πρόθυρα δηλαδή μιας εθνικής κατάρρευσης, είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν και να καταρτίσουν ένα εθνικό σχέδιο για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και ο ορίζοντας της προοπτικής».
«Η ΝΔ με στρατηγική και σχέδιο για το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών και πάνω από όλα με αίσθημα ευθύνης, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή, καλλιεργώντας κλίμα εθνικής συνεννόησης ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης, δίνοντας πάλι στους Έλληνες πολίτες αίσθημα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης και αποκαθιστώντας το κύρος της χώρας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Για «ναυάγιο» της οικονομικής πολιτικής και πραγματικό «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔΧρήστος Σταϊκούρας.
«Η κυβέρνηση ύστερα από σειρά λαθών και παλινωδιών έφτασε μπροστά σε αδιέξοδα. Οι ευθύνες της όμως για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις είναι τεράστιες» είπε ο κ. Σταϊκούρας και κατήγγειλε ότι «η ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης είναι αυτή που αναφερόταν απαξιωτικά για τη χώρα στο εξωτερικό, που έστελνε λανθασμένα μηνύματα στις αγορές και πορεύονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα δέσμια της εκλογικής ρήσης 'λεφτά υπάρχουν'».
Για κατάρρευση όλων των οικονομικών δεικτών από τη λάθος πολιτική της κυβέρνησης, μίλησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔΙωάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να αλλάξει οικονομική κατεύθυνση η χώρα και να εφαρμοστεί η εναλλακτική, όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση του κόμματός του, που θα βγάλει τη χώρα από τη βαθιά ύφεση.
«Αν σήμερα ο κόσμος είναι απέναντι στη πλατεία Συντάγματος είναι γιατί ενώ έδειξε καρτερικότητα και έκανε θυσίες τις είδε να πηγαίνουν χαμένες χωρίς προοπτική» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας: «Ζητάτε να εγκρίνουμε την οικονομική σας πολιτική, όταν ούτε ένας δείκτης των οικονομικών δεν είναι θετικός. Η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική και κανείς δεν επιχαίρει για αυτόν τον οικονομικό εκτροχιασμό. Ούτε ένας οικονομικής δείκτης δεν επαληθεύεται γι' αυτό δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη κυβέρνηση και να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης».
«Η χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει ανάγκη από ένα σχέδιο που θα ξεπερνά την εμβέλεια ενός κόμματος, αλλά και τη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας» είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά. «Η Ελλάδα δεν θα γίνει η Σπιναλόγκα της Ευρώπης. Μπορεί όμως να γίνει ο καταλύτης για τις εξελίξεις που απαιτούν οι λαοί της Ευρώπης» ανέφερε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι μέρος ευρωπαϊκού προβλήματος και γι' αυτό οι λύσεις είναι κυρίως υπόθεση της ευρωπαϊκής βούλησης, που πρέπει να κατανοήσουν τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας.
«Η προσπάθεια της ανασυγκρότησης πρέπει να είναι εθνική, γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς τους πολίτες αυτής της χώρας» είπε η αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία 24ωρα αναγνωρίζεται η προσπάθεια και η θυσία του ελληνικού λαού».
Αναφερόμενη στις συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων», η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «στέλνουν και αυτές το δικό τους μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι άλλο πράγμα όμως αυτό και άλλο η απαξίωση των πολιτικών, της πολιτικής και του Κοινοβουλίου».
Για τη στάση της ΝΔ τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν φυγομαχεί», γιατί «όταν η ΝΔ εγκατέλειπε το καράβι, η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκεί και συνεχίζει να σηκώνουμε αυτόν τον σταυρό». Αναφέρθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς ήταν μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ. Επέλεξε τότε το δρόμο της σιωπής, της ανοχής και επομένως της συνευθύνης, αλλά σήμερα ακόμη στο πρόσφατο ταξίδι του αντιμετώπισε και τις αντιδράσεις του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος» και σημείωσε πως «το ελάχιστο που έχει να κάνει η ΝΔ είναι να συναινέσει στις προσπάθειες που κάνουν η κυβέρνηση και όλη η Ευρώπη για να σωθεί η οικονομία μας».
«Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσω στην κυβέρνηση, λευκή επιταγή δεν δίνω» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει την ημέρα σε μήνα, αν θέλει να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που απέμεινε.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από την κυβέρνηση να αυτοδεσμευτεί με συγκεκριμένο τρόπο για μια σειρά ζητήματα που αγγίζουν την κοινωνία: Να πει, δηλαδή, πότε θα δώσει τα ονόματα και πότε θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό, σε τι ποσοστό θα φτάσει το ΑΕΠ των άμεσων φόρων, έτσι ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας.
Την θέση ότι δεν συντρέχει λόγος δημοψηφίσματος διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης. «Τα περί δημοψηφισμάτων ορίζονται στο Σύνταγμα και με βάση αυτά δεν συντρέχει λόγος διεξαγωγής του» ανέφερε προτρέποντας τον πρωθυπουργό να διαβάσει βιβλίο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου του 2008, το οποίο αναφέρεται στους όρους και τη διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να μην ευνοεί τις τερατογεννέσεις» επικαλούμενος μάλιστα την άποψη του Γκράμσι ότι «το παλιό έχει πεθάνει, το νέο δεν έχει γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων».
Έντονα επικριτικός για όσους «λοιδόρησαν», όπως είπε χαρακτηριστικά, την πολιτική στάση των βουλευτών Γιώργου Φλωρίδη και Έκτορα Νασιώκα, με την οικειοθελή απουσία τους από τη Βουλή, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Λιντζέρης, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολιτικό κανιβαλισμό, ενώ χαρακτήρισε ανιστόρητους όσους έκαναν συσχετισμούς με το 1965.
«Πρέπει το ήθος και οι πράξεις όσων κατέχουν δημόσια αξιώματα να είναι προς μίμηση και η στάση των δύο συνάδελφων τέτοια ήταν» συμπλήρωσε ο κ. Λιντζέρης.
Δίπλα στην οικονομία, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το εξίσου υψηλό διακύβευμα είναι να μην μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κρίση εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος καλώντας την εθνική αντιπροσωπεία να λάβει όλες τις πρόνοιες για να μην περάσει η κρίση αυτή στις ένοπλες δυνάμεις και την ελληνική διπλωματική υπηρεσία.
Όπως είπε, τα όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες δυστυχώς κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση «με τη συστηματική αποδυνάμωση της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ΝΔ πιστεύει ότι δεν συζητούνται πράγματα άλλα, πέραν της υφαλοκρηπίδας.
Όμως κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα δια της διπλωματικής οδού ώστε να πάψει η τουρκική πλευρά να επιδίδεται σε έναν αγώνα παραπληροφόρησης, τονίζοντας σε όλα τα επίπεδα ότι σε αυτές τις συνομιλίες γίνεται συζήτηση για το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και για τα άλλα προβλήματα που θίγουν την εθνική αξιοπρέπεια αλλά και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου