Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Κίνα και Βιετνάμ συμφώνησαν σε συνομιλίες για το καθεστώς της Σινικής Θάλασσας

Σε διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση της διένεξης τους για αρχιπελάγη στη νότια Σινική Θάλασσα συμφώνησαν Κίνα και Βιετνάμ, έπειτα από την κλιμακούμενη διπλωματική ένταση στο...
ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δυο χώρες δεσμεύτηκαν «να βρουν μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων και φιλικών διαβουλεύσεων» μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, έπειτα από την συναντήσεις του Κινέζου Συμβούλου Ντάι Μπινγκουό («τσάρου» της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής) και του υφυπουργού Εξωτερικών του Βιετνάμ Χο Ζουάν Σον στο Πεκίνο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μάλιστα να «ενισχύσουν την καθοδήγηση του δημόσιου λόγου ώστε να αποφευχθούν λόγια και έργα που θα μπορούν να βλάψουν τη φιλία και αμοιβαία εμπιστοσύνη των λαών των δύο χωρών», όπως αναφέρει η σχετική κινεζική ανακοίνωση.

Ο πιο πρόσφατος γύρος έντασης μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν το Ανόι κατηγόρησε το Πεκίνο πως πλοία του παρενόχλησαν βιετναμεζικό ερευνητικό σκάφος -η παρουσία του οποίου, κατά την Κίνα, αποτελούσε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει στη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά οι αναλυτές επεσήμαιναν πως καμία πλευρά δεν είχε συμφέρον περαιτέρω κλιμάκωσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα διαφιλονικούμενα πελάγη, περάσματα σημαντικών εμπορικών δρομολογίων και θεωρούμενα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και οι «παραβιάσεις» χωρικών υδάτων αποτελούν μόνιμη αιτία διένεξης μεταξύ Πεκίνου και Ανόι, όπως και μεταξύ των υπόλοιπων κρατών που περιβάλλουν τη Θάλασσα.

Ιδιαίτερα για την Κίνα και το Βιετνάμ, η διένεξη αφορά τα αρχιπελάγη Πάρασελ και Σπράτλι ενώ οι κατηγορίες για παραβιάσεις υδάτων είναι σχετικά συχνές μεταξύ της Κίνας, του Βιετνάμ, του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων  και της Ταϊβάν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: