«Λιντσάρισμα» που προκαλεί «φρίκη και αηδία» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ την αντιμετώπιση του Ντομινίκ Στρος-Καν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις...
τηλεοπτικές κάμερες και το δικαστικό σύστημα.
Το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, είπε, είναι «πολιτικοποιημένο» και η δικαστής φαίνεται να ήταν αποφασισμένη «να κάνει τον Γάλλο να πληρώσει» αρνούμενη στον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απελευθέρωση με εγγύηση, παρά το ότι ο δικηγόρος του είχε προτείνει να καταβάλλει ως εγγύηση το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Για πολλούς Αμερικανούς, η μεταχείριση του Στρος Καν, καταδεικνύει μια παράδοση ίσης αντιμετώπισης, ότι όλοι οι ύποπτοι για εγκλήματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση, ανεξάρτητα από τον πλούτο ή την ισχύ τους.
Η ηγέτης του σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί κατήγγειλε τις «εξευτελιστικές εικόνες» και τόνισε ότι η Γαλλία είναι τυχερή που έχει ένα νόμο για το τεκμήριο της αθωότητας που απαγορεύει στα ΜΜΕ να δείχνουν τους κατηγορούμενους με χειροπέδες, πριν αυτοί καταδικαστούν.
Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Γκιγκού, που συνέταξε το νόμο αυτό, χαρακτήρισε τη δημοσιότητα πριν από τη δίκη «απολύτως αηδιαστική». «Η δύναμη αυτών των εικόνων ενός Ντομινίκ Στρος Καν, που δεν του επετράπη να ξυριστεί, ήταν κουρασμένος, και δεν ήταν ντυμένος κατάλληλα, όλα αυτά προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1.
Ένας άλλος σεβαστός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ρομπέρ Μπατιντέρ, ο οποίος έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ «καταδικάστηκε σε θάνατο από τα μέσα ενημέρωσης».
«Ποτέ μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνο οι δικαστές που εκλέγονται (στη Νέα Υόρκη), αλλά και οι εισαγγελείς. Και ο αρχηγός της αστυνομίας εκλέγεται. Η διαπόμπευση ενός ισχυρού πλούσιου άνδρα και η παρουσία ενός θύματος από πολύ φτωχή οικογένεια, αποζημιώνει από εκλογική άποψη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου