Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Αισιόδοξος ο Γ.Παπακωνσταντίνου για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου

Η συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου θα κλείσει εντός των ημερών, δήλωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο επεσήμανε ότι... πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να είναι ομαλή η εκταμίευση του δανείου. 

Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Ant1, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος ώστε η χώρα να μην καταρρεύσει και ξεκαθάρισε ότι αν δεν γίνονταν αυτές οι κινήσεις το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. 

Ωστόσο, είπε ότι «πληρώνουν και αυτοί που δεν θα έπρεπε».

Ο υπουργός Οικονομικών ανάφερε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (2004 έως 2009), οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 70%. «Ήταν μια βόμβα που έσκασε στα χέρια μας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ελληνίδας επίτροπου Μ. Δαμανάκη που έκανε λόγο για έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κάτι τέτοιο. 

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα κλείσει εντός των ημερών και ότι θα πάρουμε την πέμπτη δόση του δανείου, ωστόσο επεσήμανε ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να είναι ομαλή η εκταμίευση του δανείου. Επίσης ήταν κατηγορηματικός για το ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν αφού είναι εγγυημένες. 

Σχετικά με το κίνημα των «Αγανακτισμένων», ο υπουργός δήλωσε ότι η κινητοποίηση είναι εντυπωσιακή, ενώ σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι της μόδας, ο κ Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «τέτοιες εκφράσεις δεν με εκφράζουν». 

O κ. Παπακωνσταντίνου σε γραπτή του ανακοίνωση την Κυριακή είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες». 

Το ΔΝΤ διέψευσε τις πληροφορίες ότι στην έκθεσή του που πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα διαπιστώνεται πως η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε το Σάββατο ότι το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βεβαιώνουν στην έκθεσή τους ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει κανέναν από τους στόχους της.

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου με την τρόικα να ολοκληρώνει στα τέλη της εβδομάδος την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Το Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής της τρόικα Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είχαν πολύωρες συσκέψεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011, οι δημοσιονομικές προβολές για το 2012 και η εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η τρόικα διαπιστώνει αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ολιγωρίες έχουν εντοπισθεί και στην πρόοδο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Ειδικά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση δεν επέδειξε την προσοχή που ανέμεναν τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ , με αποτέλεσμα η τρόικα να διεκδικεί ενεργή ανάμιξη στις ιδιωτικοποιήσεις.

Την τρέχουσα εβδομάδα η προσοχή της τρόικα θα εστιασθεί στην αποκρυστάλλωση των πρόσθετων δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2011-2012 και συγκεκριμένα στα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που καλείται να λάβει η κυβέρνηση μέχρι το τέλους του έτους.

Bάρος θα δοθεί στα δεδομένα για την μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, στην εξέλιξη του δημόσιου χρέους και των εγγυήσεων που παρέχονται από την κυβέρνηση, στα στοιχεία για τις οφειλές που πλησιάζουν στην λήξη, αλλά και στις προγραμματισμένες μηνιαίες εκροές τόκων.

Όπως δήλωσε την Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η έκθεση της τρόικα για τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα κρίνει την εκταμίευση της 5ης δόσης, θα είναι πιθανώς έτοιμη στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης.

Σημειώνεται τέλος, πως ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σεε δηλώσεις του την Δευτέρα, διέψευσε τις πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup στις 6 Ιουνίου. 

Η συνάντηση του Eurogroup θα γίνει την Δευτέρα 20 Ιουνίου και στα τέλη της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Γ.Πεταλωτής: Σε κομβικό σημείο οι συνομιλίες για την 5η δόση

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος το μεσημέρι -στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- είπε ότι «δεν έχουμε πάρει ακόμη την 5η δόση του δανείου, ούτε την έγκρισή της».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ούτε υπεραισιόδοξη, ούτε κρύβει την αλήθεια. 

«Τα πράγματα είναι δύσκολα και οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα βρίσκονται σε κομβικό σημείο» εξήγησε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: