Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Θρίλερ με την 5η δόση του δανείου

Σε θρίλερ εξελίσσεται πλέον η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου από την τρόικα, μετά την ανοικτή κόντρα που ξεσπά μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμήνυσε, για πρώτη φορά δημοσίως, ότι δεν...
θα καταβάλει το μερίδιό του στη δόση του Ιουνίου εάν η Ευρώπη δεν δώσει νέο πακέτο βοήθειας στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαιώνει την κόντρα και δηλώνει, με τη σειρά του, πως οι χώρες της ευρωζώνης είναι μάλλον απίθανο να καλύψουν το μερίδιο του ΔΝΤ στο ελληνικό δάνειο.

"Βόμβα" Γιούνκερ για την 5η δόση

Με μια δήλωση βόμβα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφήνει στον αέρα την δόση του Ιουνίου. Ο κ. Γιούνκερ διαμήνυσε πως εάν το ΔΝΤ δεν καταβάλει το μερίδιο του στη δόση των 12 δισ ευρώ η ευρωζώνη δεν πρόκειται να καλύψει το επιπλέον ποσό.
"Εάν το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να καταβάλει το μερίδιο του στις 29 Ιουνίου, τότε προφανώς προσδοκά ότι θα αναλάβουν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης οι Ευρωπαίοι. Αυτό δεν ισχύει επειδή συγκεκριμένα κοινοβούλια -της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας - δεν είναι έτοιμα να εγκρίνουν κάτι τέτοιο", τόνισε ο κ. Γιούνκερ.
Την ίδια ώρα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαιώνει για πρώτη φορά δημοσίως πως η καταβολή της δόσης δεν είναι δεδομένη.
«Ποτέ δεν αποδεσμεύουμε δάνεια όταν δεν έχουμε εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ασφάλεια των χρημάτων των μελλών μας», δήλωσε η Καρολάιν Άτκινσον.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ και το μήνυμα από το ΔΝΤ οδήγησαν σε πτώση την ισοτιμία του ευρώ αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

"Στοπ" στη φημολογία Για χρεοκοπία από τον Βαν Ρομπαϊ

Στοπ στις φημολογίες για χρεοκοπία βάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθώς ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ
Δεκαετή περίοδο προσαρμογής πριν αποδώσουν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.
"Να αντιληφθείτε την προσαρμογή της Ελλάδας σε όρους δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα χρόνων, θα εκπλαγώ αν θα μπορέσουμε να ξέρουμε σίγουρα αν λειτουργεί (η προσαρμογή)", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.
Εν τω μεταξύ βολές εναντίων της ΕΚΤ που απορρίπτει την αναδιάρθρωση εξαπολύει Νουριέλ Ρουμπινί καθώς ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη και ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία.
Πάντως τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης από τον διεθνή τύπο συνεχίζονται. Αυτή τη φορά σειρά είχε το πρακτορείο Bloomberg, που αποκαλύπτει πως η πρόταση που συζητείται πλέον είναι μια λύση τύπου «Πρωτοβουλίας της Βιέννης». Με αυτή οι ομολογιούχοι δεσμεύονται δημόσια να αγοράσουν νέα ομόλογα από την ελληνική κυβέρνηση σε αντικατάσταση αυτών που λήγουν.

Σκληρή γλώσσα από τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών


Εν τω μεταξύ, ωμά και κυνικά και αφήνοντας στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα ο Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ -υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας απαιτεί και τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά ως εγγύηση στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Η ΝΔ πρέπει να εγγυηθεί και να στηρίξει το πακέτο διάσωσης διαφορετικά δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία, λέει στη γερμανική έκδοση των Financial Times ζητώντας μάλιστα ως κρατικές εγγυήσεις για τους πιστωτές, δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους στον απόηχο της σύγχυσης που προκάλεσε το "όχι συναίνεση, όχι λεφτά" από τις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: