Σε κερδοφορία επέστρεψε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο α΄ τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας μετά από φόρους αποτελέσματα 22 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 21,05 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφωθήκαν στα 102,2 εκατ. εκατ. ευρώ.
Οι προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκαν στα 235,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ΤΤ, ο πρόεδρος Κλέων Παπαδόπουλος είπε: «η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, η οποία πλήττει την ελληνική κοινωνία έχει συρρικνώσει σημαντικά το σύνολο της δραστηριότητας της χώρας και έχει επηρεάσει δυσμενώς τις επιδόσεις των Ελληνικών Τραπεζών και τα μεγέθη των ισολογισμών τους.»
»Η χώρα είναι αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα της μείωσης του ελλείμματος, της διαχείρισης του δημοσίου χρέους και της πραγματοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, ένα στοίχημα το οποίο απαιτεί τη συνεργασία όλων των φορέων προς μια κοινή κατεύθυνση.»
»Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πάνω από έναν αιώνα έχει στηρίξει την Ελλάδα σε αντίστοιχες κρίσιμες στιγμές. Έτσι και σήμερα καλούμαστε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο για την έξοδο από την κρίση. Εμείς έχοντας κατανοήσει το ειδικό βάρος που έχουμε ως οργανισμός, συνεχίζουμε και κατά το 2011 να ενισχύουμε και να αξιοποιούμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας και να λειτουργούμε ως ανθρώπινη, ηθική και κοινωνική τράπεζα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερή μας αξία, ο λόγος που μας εμπιστεύονται γενιές και γενιές Ελλήνων καταθετών.»
Δεδομένων δε των εξελίξεων και την πρόθεση της κυβέρνησης να πωλήσεις μέρος του ΤΤ, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμη με νόημα, «Ο ρόλος αυτός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι σημαντικό για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές να παραμείνει αναλλοίωτος ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων στην μετοχική του σύνθεση. Μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέδειξε και την οικονομική του δυναμική παρουσιάζοντας βελτιωμένη κερδοφορία και ισχυρό δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης.»
Μέγεθη και αποτελέσματα α' τριμήνου
- Κέρδη μετά από φόρους 22 εκατ. ευρώ, κατά το α’ τρίμηνο του 2011.
- Περαιτέρω αύξηση της οργανικής κερδοφορίας κατά 94%, στα 49,4 εκατ. ευρώ, από 25,5 εκατ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
- Αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 30%, στα 102,2 εκατ. ευρώ, από 78,8 εκατ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
- Συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης συγκριτικής περιόδου του 2010, στα 52 εκατ. ευρώ.
- Ισχυρός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, ανερχόμενος σε 18,99%, ενώ χωρίς το συνυπολογισμό των προνομιούχων μετόχων, ο δείκτης θα ανερχόταν σε 15,54%.
[Το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων είναι Τier Ι – 1.236,99 εκ. ευρώ.]
- Χαμηλός δείκτης καθυστερούμενων δανείων, σε σχέση με το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, ανερχόμενος σε ποσοστό 4,16%.
- Σχηματισμός αυξημένων προβλέψεων απομείωσης δανείων, ύψους 19,2 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 77,1%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε 235,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Ο λόγος συνολικών προβλέψεων προς δάνεια, ανέρχεται σε 2,93%.
- Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις συσσωρευμένες προβλέψεις, ανέρχεται σε 70,4% έναντι του 44,7% περίπου, του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου (στοιχεία Δεκεμβρίου 2010).
- Πηγή: ΤαΝέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου