Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η σύσταση των απορριμάτων και η αξιοποίηση τους στην Ελλάδα


Άμεση ανάγκη για την Ελλάδα η κατασκευή εγκατάστασης για την καύση τον απορριμάτων ταυτόχρονα με ενεργειακή αξιοποίηση.

Η αξιοποίηση των απορριμάτων στην Ευρώπη:
Η Ευρώπη θάβει μόνο το 1%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Η επαναχρησιμοποίηση έχει τον πρώτο λόγο. Δίδεται βάρος στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών. Εδώ και 15 χρόνια δεν...

επιτρέπεται η ταφή υλικών που μπορούν να αποτεφρωθούν. Η αποτέφρωση με ενεργειακή αξιοποίηση, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση αποτελούν τους βασικούς άξονες αξιοποίησης των απορριμμάτων. Στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής καταλήγει ετησίως μόνο το 1% των απορριμμάτων. 

ΣΟΥΗΔΙΑ: Οδηγείται προς ταφή μόλις το 1% των απορριμμάτων. Η καύση με ενεργειακή αξιοποίηση, σύμφωνα με τη Εurostat, φτάνει το 49%, η ανακύκλωση το 36% και η κομποστοποίηση το 14%. 

ΓΑΛΛΙΑ: Η χρήση των ΧΥΤ έχει υψηλά τέλη. Ηδη από το 2002 οι Γάλλοι είχαν επιτύχει την ανάκτηση 3.000.000 τόνων απορριμμάτων συσκευασίας και την ανακύκλωση 2.200.000 τόνων. Και αυτό διότι ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο οι ΧΥΤ δέχονται μόνο υλικά τα οποία δεν μπορούν να τύχουν επεξεργασίας. Εν τούτοις, σήμερα 32% των απορριμμάτων συνεχίζουν να θάβονται, 34% πηγαίνουν για αποτέφρωση με ενεργειακή αξιοποίηση, 18% ανακυκλώνονται και 16% κομποστοποιούνται. 

ΑΥΣΤΡΙΑ: Μόνο 1% καταλήγει σε ΧΥΤ, 29% σε καύση με ενεργειακή αξιοποίηση, 30% ανακυκλώνεται και 40% κομποστοποιείται. Στη Βιέννη περίπου το 47% των απορριμμάτων χρησιμοποιείται για ενεργειακή αξιοποίηση και το 50% ανακυκλώνεται. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ταφή απορριμμάτων έχει τερματιστεί. Το 34% πάει για ενεργειακή αξιοποίηση, το 48% ανακυκλώνεται και το 18% κομποστοποιείται. 



Β.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: