Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

«Φωτιά» σε δάνεια-κάρτες «θηλιά» στα νοικοκυριά

Φωτιά σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες βάζει η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση στα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2008 ενώ δεν αποκλείεται και νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου το Φθινόπωρο.


Βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά και να ακολουθήσει μια πιο εμπροσθοβαρή τακτική , μετά την αγορά κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Δυσβάστακτες θα είναι οι συνέπειες της αύξηση για τους δανειολήπτες.
Από τον επόμενο μήνα, όσοι αποπληρώνουν δάνεια, συνδεδεμένα είτε με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, θα δουν τις δόσεις να αυξάνονται σε αξιοσημείωτο βαθμό για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες.

Οι πιο σημαντικές αυξήσεις θα σημειωθούν στα στεγαστικά δάνεια, καθώς στην πλειοψηφία τους εξοφλούνται με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Επίσης, θα επιβαρυνθούν και οι πολίτες που χρωστάνε μέσω πιστωτικών καρτών, ανοιχτών δανείων και υπερανάληψης τρεχούμενων λογαριασμών.
Η επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Την ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είχε εκφράσει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: