Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία του Firefox 4 κατέληξαν υπερβολικά ενοχλητικές και κοντεύουν να γίνουν ανέκδοτο της βιομηχανίας του λογισμικού, όπως είχε συμβεί με το Duke Nukem Forever στη βιομηχανία του gaming.
Και, όπως είναι λογικό, οι δημιουργοί του Mozilla δεν θα μπορούσαν παρά να αναγνωρίσουν πως το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα μάλλον είναι κάπως προβληματικό, ή, τουλάχιστον, δεν αρκεί για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση του ανταγωνισμού. Ειδικά στην περίπτωση του Chrome της Google, η οποία διαθέτει πια μια νέα «τελική έκδοση» του σχεδόν… ανά μήνα! Έτσι, η Mozilla έχει αρχίσει να σχεδιάζει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και διάθεσης του Firefox, που θα επιτρέψει μια πιο «συμμαζεμένη» προσέγγιση τόσο στην «κατασκευή» του όσο και στη διάθεση του σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το μοντέλο βασίζεται σε κύκλους ανάπτυξης 16 εβδομάδων, δηλαδή «σε τετράμηνα», και έτσι ορίζει πως ανά τέσσερις μήνες θα κυκλοφορεί μια «τελική έκδοση» του Firefox. Έτσι, αντί για τις «ενδιάμεσες εκδόσεις» που βλέπαμε μέχρι σήμερα, που συνδύαζαν μικρές βελτιώσεις με τη διόρθωση των όποιων προβλημάτων, τώρα οι «νέες δυνατότητες» θα ενσωματώνονται σε «πακέτα» και δεν θα διατίθενται προοδευτικά, αλλά ως «νέα χαρακτηριστικά κάθε τελικής έκδοσης».
Η «πορεία» κάθε έκδοσης θα έχει τέσσερα στάδια: αρχικά ο υπό ανάπτυξη κώδικας, με τις όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις, θα «πέφτει» στο Mozilla-central, το οποίο θα λειτουργεί ως ο χώρος όπου «συγκεντρώνονται τα πάντα». Στη συνέχεια, τμήματα από αυτές θα επιλέγονται, θα πακετάρονται και θα προωθούνται στον τομέα «experimental», όπου οι developers θα «παίζουν» μαζί τους προσπαθώντας να τις υλοποιήσουν σωστά και βελτιώσουν. Όταν βρίσκονται σε αρκετά λειτουργική κατάσταση, οι αλλαγές και βελτιώσεις θα «ξαναπακετάρονται», αυτή τη φορά στην κατηγορία beta, με τον κώδικα να χαρακτηρίζεται «σχεδόν πλήρως λειτουργικός». Μετά από τελικό… «γυάλισμα» και επίλυση των όποιων προβλημάτων, οι εκδόσεις beta θα καταλήγουν σε «τελικές εκδόσεις» που θα απευθύνονται στη μεγαλύτερη μάζα του κόσμου.
Φυσικά, όπως είναι κατανοητό, αντίστοιχες είναι και οι ομάδες χρηστών στις οποίες θα απευθύνεται η κάθε έκδοση: ο κώδικας που «θα πέφτει» στο Mozilla-central μάλλον θα ενδιαφέρει μόνο τους προγραμματιστές και όσους θα έχουν αρκετές γνώσεις για να τον «πακετάρουν» μόνοι τους, ενώ οι αστάθειες και τα προβλήματα θα είναι σχεδόν… εγγυημένα. Οι εκδόσεις Experimental δεν θα διαφέρουν από τις σημερινές Nightly Builds, όπου συναντώνται όλες οι πρόσφατες προσθήκες και αλλαγές, δίχως ποτέ να είναι εγγυημένο πως «θα λειτουργούν όπως πρέπει». Και, σιγά-σιγά, η κατάσταση θα σταθεροποιείται στις «beta» που θα είναι μεν αρκετά σταθερές, αλλά θα απευθύνονται περισσότερο στους πιο… «ριψοκίνδυνους» χρήστες, καταλήγοντας στις τελικές, με την επίσημη «στάμπα» του ονόματος Firefox, που –θεωρητικά τουλάχιστον- θα είναι «σταθερές» και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.
Η Mozilla εκτιμά πως περίπου 100.000 χρήστες θα «τρέχουν τον κώδικα» του Mozilla-central, περίπου 1.000.000 άτομα θα χρησιμοποιούν τις experimental εκδόσεις, με 10.000.000 να προτιμούν τις beta και, τέλος, εκατοντάδες εκατομμύρια τελικών χρηστών να… ορμούν στις «τελικές εκδόσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου