Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Διευκρινίσεις για το ρόλο της Ελλάδας στη λιβυκή κρίση

Υποστηρικτικό, αλλά αναβαθμισμένο χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το ρόλο της Ελλάδας στην κρίση της Λιβύης.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει μια φρεγάτα με ένα οργανικό ελικόπτερο (η οποία πλέει στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης εδώ και μερικές εβδομάδες, στο πλαίσιο της παλαιότερης απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας), ενώ παραλλήλως έχει ενεργοποιήσει τις στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα (αεροπορική, αλλά και ναυτική), αλλά και τα αεροδρόμια του Αράξου και της Ανδραβίδας για τη φιλοξενία ξένων δυνάμεων.



"Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τα αιτήματα με βάση τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεών μας" δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές δίκαιο, ενώ συμπλήρωσε ότι ισχύουν πάντοτε οι διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες οι οποίες δεσμεύουν τη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αιτήματα για μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών τους έχουν υποβάλλει το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. "Τα αιτήματα είναι άνισα και δεν είναι όλα άμεσα" υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι κάποια από τα αιτήματα μεταστάθμευσης σε ελληνικές βασεις αφορούν τις επιχειρήσεις εκτός ΝΑΤΟ και κάποια άλλα αφορούν τις επιχειρήσεις που ενδεχομένως αποφασίσει (καποια στιγμή, όταν επιτευχθεί ομοφωνία) η Αταντική Συμμαχία.

"Η Ελλάδα δεν μετέχει αυτή τη στιγμή σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι οποίες διεξάγονται εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ" είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος.

Με απόλυτη κατηγορηματικότητα, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η Κρήτη ή άλλες περιοχες της ελληνικής επικράτειας δεν απειλούνται από πιθανά αντίποινα εκ μέρους του Καντάφι. "Δεν υπάρχει αντιαεροπορικό σύστημα, άλλο οπλικό σύστημα ή λιβυκό αεροσκάφος που να μπορεί να πλήξει τμήμα της ελληνικής επικράτειας ή εν προκειμένωτην Κρήτη" επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ακόμη και αν λάβουμε υπ' όψιν τη θεωρητική εμβέλεια των οπλικών συστημάτων του Καντάφι. 

Μέτρα για να αποτραπούν εδεχόμενες επιθέσεις από υποστηρικτές του Καντάφι

"Εχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι σε στενή συνεργασία με την ελληνική αστυνομία, το λιμενικό σώμα και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ώστε να λαμβάνονται και όλες οι αστυνομικού χαρακτήρα προφυλάξεις. Γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα στρατιωτικής ασφάλειας, αλλά και ζήτημα αντιμετώπισης αστυνομικού χαρακτήρα κινδύνων, που προφανώς τους λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ' όψιν" απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο ερώτημα αν η κυβερνηση προβληματίζεται από τις δημόσιες παροτρύνσεις του Καντάφι σε υποστηρικτές του να δημιουργησουν προβλήματα στις χώρες της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: