Αναλυτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ το 2010 διαμορφώθηκαν σε 485 εκατ. ευρώ προ των εκτάκτων φόρων, ενώ συνυπολογίζοντας τους έκτακτους φόρους, διαμορφώθηκαν σε 406 εκατ. ευρώ (-56% έναντι του 2009), επιβαρυμένα από τις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και τις συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο ο όμιλος της ΕΤΕ κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες και προμήθειες κατά +3% και, κυρίως, να διατηρήσει την υψηλή ρευστότητά της και να ενισχύσει την ήδη υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια στο 13,1% μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, θωρακίζοντας παράλληλα τον ισολογισμό της με αυξημένες προβλέψεις οι οποίες ανήλθαν σε 1.365 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +31% έναντι του 2009.
Διατήρηση οργανικής κερδοφορίας
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου στο δ’ τρίμηνο ανήλθαν σε 147 εκατ. ευρώ έναντι 113 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, επηρεασμένα κυρίως από τη θετική συνεισφορά διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων αλλά και από τις αυξημένες προβλέψεις.Η εικόνα της κερδοφορίας του ομίλου το 2010 ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής:
- Ελλάδα: Οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε 136 εκατ. ευρώ και οφείλονται σε εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 79 εκατ. ευρώ (έκτακτη φορολογική εισφορά για το 2009 και έκτακτη για το 2009 αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα) και, ιδίως, στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 302 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 59 εκατ. ευρώ το 2009). Επίσης, τα αποτελέσματα του 2010 στην Ελλάδα επηρεάστηκαν αρνητικά και από την κατά +68% αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε 1.011 εκατ. ευρώ (έναντι 602 εκατ. το 2009). Αντίθετα, τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν κατά +10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της τράπεζας παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.
- Τουρκία: Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank για το 2010 ανήλθαν σε 462 εκατ. ευρώ (TL921 εκατ.), αυξημένα κατά +1% έναντι του 2009. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των συνολικών καταθέσεων και δανείων κατά +26% έναντι του 2009.
- ΝΑ Ευρώπη: Παρά τα υψηλά επίπεδα προβλέψεων και τις γενικότερες επιπτώσεις της κρίσης, ο όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για το 2010 διαμορφώθηκαν σε 75 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά -19% έναντι του 2009, λόγω των αυξημένων προβλέψεων που ανήλθαν σε 196 εκατ. ευρώ (+11% σε σχέση με το 2009). Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε 275 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2009.
Διαχειρίσιμη αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση
Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 8,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανήλθε σε 8,4% έναντι 6,0% το 2009. Είναι όμως σημαντικό ότι στην Τουρκία είναι σαφής η αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του ύψους των καθυστερήσεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου στο 5,9%.
Ο όμιλος διενήργησε 1.365 εκατ. ευρώ προβλέψεις το 2010 (εκ των οποίων 374 εκατ. στο δ’ τρίμηνο του έτους) έναντι 1.041 εκατ. ευρώ (+31%) το 2009, με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες προβλέψεις να ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ, ήτοι 4,7% των συνολικών χορηγήσεων του ομίλου. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση παραμένει για ένα ακόμη τρίμηνο σταθερά πάνω από 50%, προτού βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις, κάτι που αποδεικνύει τη συντηρητική προσέγγιση των προβλέψεων για τις επισφάλειες
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης ανέφερε τα εξής:
“Το 2010 ήταν γενικότερα μια δύσκολη χρονιά, παρ’ όλα αυτά ο όμιλος παρέμεινε κερδοφόρος, εμφανίζοντας περίπου 485 εκατ. ευρώ κέρδη προ της έκτακτης φορολογίας, μειωμένα κατά 50% σε σχέση με το 2009, με την πτώση των κερδών να οφείλεται αποκλειστικά σε υψηλότερες προβλέψεις και διαπραγματευτικές ζημίες στις εγχώριες δραστηριότητες. Η διασπορά των δραστηριοτήτων μας συντέλεσε καταλυτικά στη διατήρηση της κερδοφορίας. Το 2010 επιπλέον σηματοδοτεί μια σειρά από πρωτοβουλίες που προληπτικά έλαβε ο όμιλος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Αυτές οι πρωτοβουλίες παράλληλα αντικατοπτρίζουν το συστημικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο όμιλος στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Για παράδειγμα, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της κεφαλαιακής μας επάρκειας που θωράκισε προληπτικά τον ισολογισμό του ομίλου. Η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2010, βοήθησε στην αύξηση του ποσοστού της κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) στο 13,1%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας το 2011, η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να εστιάζει τις προσπάθειές της στην ορθή διαχείριση του κεφαλαίου και των στοιχείων του ισολογισμού της, καθώς επίσης και στη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας. Η διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank, που θα πραγματοποιηθεί στις κατάλληλες συνθήκες της αγοράς, θα συμβάλει περαιτέρω στην αύξηση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου. Θα συνεχίσουμε τις εντατικές προσπάθειες μείωσης των λειτουργικών μας εξόδων στις εγχώριες δραστηριότητες και τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να διατηρήσουν την προ προβλέψεων κερδοφορία σε υγιή επίπεδα, ικανά να απορροφήσουν άνετα τις επισφάλειες. Επιπλέον, σημαντικός στόχος παραμένει η σταδιακή απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Τέλος, δεδομένου ότι οι πιέσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων αναμένεται να συνεχιστούν και στο τρέχον έτος, παραμένει προτεραιότητά μας η ενίσχυση των προσπαθειών ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των βιώσιμων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες προσπάθειες του 2010”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου