Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΕΤΕ-Alpha: Τα 5 κρυφά αγκάθια που...έκαψαν το "γάμο"

<b>ΕΤΕ-Alpha: Τα 5 κρυφά αγκάθια που...έκαψαν το  γάμο </b>Από αυτά, πέντε είναι τα πιο καυτά θέματα:
1) Η Εθνική Τράπεζα απασχολεί περίπου 36.500 εργαζόμενους. Η δε Alpha περίπου 15.300.
Οποιαδήποτε συγχώνευση θα είχε σαν αποτέλεσμα την απόλυση κάποιων χιλιάδων εργαζομένων, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος των περίφημων οικονομιών κλίμακος και συνεργειών για τους οποίους θα γινόταν αυτή η συγχώνευση ή τουλάχιστον ένας από τους κύριους λόγους.
Από το σύνολο λοιπόν των 51.800 που θα προέκυπτε αριθμητικά, λογικό είναι να κάνει κανείς την υπόθεση ότι θα περίσσευαν 5.000 εργαζόμενοι από το καινούργιο σχήμα στην καλύτερη περίπτωση (ποσοστό περίπου 10% επί του συνόλου). Από ποιον οργανισμό θα απολύονταν; Η αντίδραση της Alpha μας κάνει να υποπτευθούμε ότι το πλεονάζον εργατικό δυναμικό δεν θα απολυόταν από την Εθνική.

2) Θα συνέχιζε η κυβέρνηση να έχει ουσιαστικό λόγο στην τοποθέτηση της Διοίκησης του καινούργιου σχήματος; Οι αναφορές στα δημοσιεύματα περί «κρατικοποίησης»  της Alpha μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν.
3) Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος στην υποτιθέμενη κρατικοποίηση. Η συγχώνευση αυτή μπορεί να ειδωθεί και υπό το πρίσμα μίας ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας.
Γιατί να ομιλεί η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Alpha περί κρατικοποίησής τους από αυτή τη συγχώνευση, αντί να αντιμετωπίσουν την περίπτωση αυτή σαν μία πρόκληση ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας;
Εξαρτάται πώς βλέπει κανείς το ποτήρι. Μισοάδειο ή μισογεμάτο. Από τους πιθανούς ενδεχόμενους συνδυασμούς συγχωνεύσεων – εξαγορών των μεγάλων τραπεζών (Εθνικής – Alpha και Eurobank) η αλήθεια είναι ότι μόνο αυτός ο συνδυασμός Εθνικής – Alpha είναι ο πιο ρεαλιστικός από άποψης κουλτούρας οργανισμών και χημείας προσωπικού.
4) Σε τι τιμές αποτιμήθηκαν τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι τράπεζες;
Οι προτεινόμενοι όροι δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα των χρηματιστηριακών αξιών. Στην ουσία η σχέση ανταλλαγής 8 προς 11 αντιστοιχεί σε μια σχέση 0,727 μετοχών της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha. Το ερώτημα είναι, επειδή αντίστοιχα το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας σε ομόλογα του δημοσίου είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου χαρτοφυλακίου της Alpha, σε τι αξία αποτιμήθηκαν τα ομόλογα αυτά;
Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, υποχρεώνουν διαφορετικούς τρόπους αποτίμησης των επενδυτικών και τρεχούμενων χαρτοφυλακίων.
Καταλαβαίνει κάποιος ότι άλλη αξία προσδίδει στην Εθνική μία αποτίμηση των ομολόγων του δημοσίου που κατέχει σε τιμές κόστους (κόστος κτίσης), άλλη αξία σε τρέχουσες τιμές που πιθανόν να είναι πάρα πολύ χαμηλότερες, άλλη αξία σε υποτιθέμενες προσδοκώμενες τιμές ενός μελλοντικού hair cut (το οποίο μπορεί να είναι 20%-30% ή παραπάνω) και άλλη αξία ενός χαρτοφυλακίου junk bond ενός χρεοκοπημένου κράτους που στην τελική ανάλυση μπορεί να μην έχει καμιά αξία.
Στην ουσία δεν υπάρχει «αντικειμενικός» τρόπος ρεαλιστικής αποτίμησης βάσει του οποίου μπορεί κανείς να αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο των  ομολόγων του δημοσίου της Εθνικής Τράπεζας, γιατί εκτός από την ΕΚΤ που αγοράζει τα ομόλογα αυτά, σε όχι πραγματικές τιμές αγοράς, δεν υπάρχει άλλη αγορά για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το χαρτοφυλάκιο της Alpha.
Τέλος, το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι, ασχέτως της λογιστικής απεικόνισης στους ισολογισμούς των χαρτοφυλακίων αυτών, κάθε άλλη προσπάθεια ρεαλιστικής αποτίμησης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου των τραπεζών αυτών, θα είναι υποκειμενική και θα υπόκειται στις προσωπικές εκτιμήσεις κάθε εκτιμητή, ανάλογα με την θεωρία αποτίμησης (valuation theory) που χρησιμοποιεί και τις εκτιμήσεις του για την πορεία των πραγμάτων κυρίως της ελληνικής οικονομίας.
5) Όσον αφορά την εκτίμηση των παραγόντων της Alpha περί χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας, αυτό επίσης είναι ένα καυτό θέμα αρκετά υποκειμενικής φύσεως με την έννοια ότι ναι μεν τώρα το χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλά, άρα και η τιμή μετοχής της alpha είναι χαμηλά εν σχέση με τα ιστορικά της επίπεδα, συνεπώς και η χρηματιστηριακή αξία της Alpha είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.
Αλλά όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η προοπτική ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών είναι δυσοίωνη και αντίστοιχα λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ενός χρεοκοπημένου κράτους.
Γιατί δηλαδή κάποιος αγοραστής θα πλήρωνε σήμερα την αξία που είχε η μετοχή της Alpha πριν από 5 χρόνια; Για να προσδοκά τι για το μέλλον; Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών και η προσδοκώμενη σειρά ροής της μελλοντικής  κερδοφορίας;
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: