Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

10ετή επιμήκυνση βλέπει το ΔΝΤ

Στα δέκα χρόνια φαίνεται τελικά να κλείνει η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, σύμφωνα με δηλώσεις χθες της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Καρολάιν Ατκινσον, ενώ κατά το Ρόιτερς Ε.Ε. και Γερμανία θα έχουν έτοιμη από Ιούλιο τη λύση του ελληνικού προβλήματος.


Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, η κ. Ατκινσον επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που να ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, λέγοντας ότι το Ταμείο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, διάκειται ευνοϊκά υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.
Οσον αφορά τα επιτόκια του ΔΝΤ, αυτά είναι δεδομένα για κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο, όσον αφορά για παράδειγμα την Ιρλανδία είναι στο 3,1%.
Εμμεσα, λοιπόν, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να αποκλείει με την επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου, από το σημερινό κυμαινόμενο επιτόκιο κοντά στο 4,5%, με το οποίο η χώρα μας έχει δανειστεί από το διεθνή οργανισμό.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν όσο πλησιάζει η ημέρα της κρίσεως, η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. του Μαρτίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν και πώς θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.
Κατά το Ρόιτερς, το νωρίτερο τον Ιούλιο θα είναι έτοιμη η λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους με επαναγορά ομολόγων ή επιμήκυνση της αποπληρωμής με συναίνεση των πιστωτών. Επικαλούμενο «πηγές με γνώση του θέματος», υποστηρίζει ότι Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι συζητούν το πώς θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος το νωρίτερο στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου. Το σχέδιο θα προβλέπει είτε την επαναγορά του χρέους είτε εθελούσια μετατροπή των όρων με τους οποίους έχουν διατεθεί τα ελληνικά ομόλογα.
«Η επαναγορά θα αφορά ομόλογα που λήγουν ή την ανταλλαγή τους ή την προσπάθεια συμφωνίας με τους πιστωτές ώστε να μειώσουν το επιτόκιο και να επεκτείνουν τη λήξη», δηλώνει πηγή, που όπως χαρακτηριστικά γράφει το Ρόιτερς, «είναι εξοικειωμένη με τον τρόπο σκέψης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».
«Αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, θα έχεις μια ικανοποιητική μείωση στην καθαρή σημερινή του αξία. Δεν θέλουν να μιλούν για οτιδήποτε δεν έχει εθελοντική βάση γιατί θα αναστάτωνε τις αγορές», προσθέτει η ίδια πηγή.
Πηγή της γαλλικής προεδρίας φέρεται από το πρακτορείο να δηλώνει σε δημοσιογράφους ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα πληρωμών για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά ή την ανταλλαγή με ομόλογα μακρύτερης διάρκειας σε εθελοντική βάση.
Διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ασκούνται έντονες πιέσεις στη Γερμανία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ελλάδας φέτος. «Η Ελλάδα είναι εντελώς αδύνατον να πληρώσει το χρέος της. Αν δεν αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα φέτος, η ευρωζώνη θα απολέσει την αξιοπιστία της. Το ενδιαφέρον μας για μια αναδιάρθρωση στοχεύει στο να αποτρέψει μια συνολική κατάρρευση της Ελλάδας», τονίζει.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου επιθυμεί, πάντα κατά το Ρόιτερς, να μάθει πώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επηρεάσει τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τις γαλλικές τράπεζες πιστωτής της Ελλάδας.
Οι γερμανικές τράπεζες έχουν άνοιγμα 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά δάνεια και 154 δισ. ευρώ σε ιρλανδικά και, όπως καταλαβαίνει κανείς, «καίγονται» να βρουν λύση, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 158% του ΑΕΠ το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: