Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ανακύκλωση των πυρηνικών αποβλήτων

Η κινεζική Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας ανέπτυξε εγχώρια τεχνολογία για την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου, αναφέρει τη Δευτέρα η κρατική τηλεόραση, εκτιμώντας ότι, χάρη στο επίτευγμα, τα υπάρχοντα αποθέματα ουρανίου επαρκούν για 3.000 χρόνια.

Τεχνολογίες για την ανακύκλωση των ράβδων σχάσιμου υλικού, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται επίσης στη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Η προσέγγιση αυτή θα μείωνε την ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων και θα αύξανε τα αποθέματα πυρηνικού καυσίμου, ωστόσο η πρακτική εφαρμογή της συναντά σημαντικά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα.

Η δυνατότητα ανακύκλωσης θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την Κίνα στα σχέδιά της να δημιουργήσει δεκάδες νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Αν και η οικονομία της βασίζεται κυρίως στο λιθάνθρακα, η χώρα έχει σήμερα 12 ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 10,15 Gigawatt. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τα 20 Gigawatt έως το 2020, εξετάζει όμως το ενδεχόμενο να τον τετραπλασιάσει στα 80 Gigawatt.

Τα επιβεβαιωμένα αποθέματα ουρανίου στην Κίνα είναι μοιρασμένα σε οκτώ επαρχίες και ανέρχονται συνολικά στους 171.400 τόνους.

Όπως αναφέρει το Reuters, Κινέζοι ερευνητές εκτιμούν ότι, χωρίς την επαναχρησιμοποίηση του πυρηνικού καυσίμου, η Κίνα θα χρειαζόταν να προμηθεύεται από το εξωτερικό το 60% του απαιτούμενου ουρανίου το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: