Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Eurobank Equities: “Προσέξτε στο Χρηματιστήριο” – Κορυφαίες επιλογές ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-ΜΕΤΚΑ


PROSOXHΑπόλυτα επιφυλακτική η Eurobank Equities η οποία στην έκθεσή της, με τίτλο “κατεβάζοντας ταχύτητα”, μεταξύ άλλων...
αναφέρει:
  •  “ Έπειτα από μια εντυπωσιακή άνοδο που οδήγησε τους Ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα) σε υψηλά τριών ετών αισθανόμαστε την ανάγκη να αναθεωρήσουμε την στάση μας για τις Ελληνικές μετοχές”, μπαίνοντας σε περίοδο επαγρύπνησης.
  • Το βασικό της σενάριο είναι ότι η αγορά θα διατηρηθεί κοντά στα υφιστάμενα επίπεδα τους επόμενους έξι μήνες καθώς θα απορροφά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών/αποτιμήσεων, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα μεγάλων διακυμάνσεων ενδιάμεσα. Άλλωστε, παρόλο που η ειδησεογραφία σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι ήπια, η ανησυχία μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή, επηρεάζοντας την εύθραυστη ισορροπία και την αγορά γενικότερα.
    Σε στρατηγική της ανάλυση, και αφού αναφέρει ότι η αγορά συμπεριφέρθηκε σαν πεπιεσμένο ελατήριοπου εκτινάσσεται με αποτέλεσμα οι ελληνικές (μη-τραπεζικές) μετοχές να έχουν διπλασιαστεί σε αξία ενώ κάποιες από αυτές (όχι λίγες) να έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με τα χαμηλά του προηγούμενου καλοκαιριού, συστήνει πλέον επαγρύπνηση και επιλεγμένες κινήσεις στους επενδυτές, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η στάση της είναι αρνητική.
    Σύμφωνα με τη Eurobank, μετά από σημαντική υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου κορυφαίων επιλογών της κατά το 2012, αφαιρεί τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ (αν και διατηρεί σύσταση Αγοράς για όλους τους παραπάνω τίτλους). Διατηρεί τόσο τον ΟΤΕ όσο και τη ΜΕΤΚΑ στο χαρτοφυλάκιό της ενώ προσθέτει ξανά τον τίτλο του ΟΠΑΠ, καθώς εκτιμά ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι είναι πλέον ζήτημα του παρελθόντος και σταδιακά οι επενδυτές θα αποδίδουν αξία στην άδεια βιντεολόττο (VLT) του Οργανισμού.
    Η λίστα για το 2013 περιλαμβάνει επιλεκτικές μετοχές με συντηρητικούς ισολογισμούς και δυνατότητα παραγωγής υψηλών ταμειακών ροών καθώς και τη μετοχή με την υψηλότερη μερισματική απόδοση από το σύνολο των μετοχών που καλύπτουμε (και πιθανότατα, δυνατότητα ακόμα υψηλότερης επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους).
    Θεωρεί ότι η μείωση του ρίσκου αναφορικά με την πορεία της χώρας ως μέλος της Ευρωζώνης οδήγησε σε απότομη ανοδική κίνηση το σύνολο σχεδόν της αγοράς, αλλά για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα απαιτείται βελτίωση των προοπτικών για τα κέρδη των εταιρειών και τις ταμειακές τους ροές,καθώς οι ελληνικοί μη-τραπεζικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα αποτίμησης παρόμοια με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς τίτλους (με εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2014).
    Η νέα, πιο συντηρητική τακτική της χρηματιστηριακής βασίζεται σε τεχνικούς αλλά και θεμελιώδεις λόγους. Οσον αφορά στους τεχνικούς λόγους, η άνοδος πραγματοποιήθηκε μεπεριορισμένη συμμετοχή από θεσμικούς επενδυτές και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, επομένως μπορεί να αποβεί εύθραυστη, τονίζει η χρηματιστηριακή.
    Επιπλέον, το θετικό momentum επηρεάζει συνήθως το σύνολο της αγοράς (ανεξάρτητα από ποιοτικά κριτήρια όπως οι αποτιμήσεις, η ποιότητα του ισολογισμού, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κ.λπ.) και η περίπτωση της πρόσφατης ανόδου δεν αποτελεί εξαίρεση.
    Τέλος, οι επερχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά, καθώς η αποσύνδεση της συμπεριφοράς των μη τραπεζικών μετοχών από τον τραπεζικό κλάδο συνήθως διακόπτεται σε περιόδους σημαντικής μεταβολής.
    Αναφορικά με τους θεμελιώδεις λόγους, κατά την Eurobank Equities οι Ελληνικές μετοχές έχουνεπηρεαστεί περισσότερο από τη βελτιωμένη αντίληψη αναφορικά με το ελληνικό ρίσκο (καθώς απομακρύνεται το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) παρά από τη βελτίωση των προοπτικών αναφορικά με την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές των εταιρειών, στοιχεία που είναι όμως σημαντικά για να διατηρηθεί ή να επεκταθεί η άνοδος της αγοράς.
    Επιπλέον, χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια για να αποτυπωθεί στην αγορά η νέα πραγματικότητα (βαθιά ύφεση, αργή και αμφισβητούμενη ανάκαμψη, μειούμενη δυνατότητα δημιουργίας ταμειακών ροών, επιδεινούμενοι ισολογισμοί και κυρίως περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση) ενώ απαιτήθηκαν μόνο έξι μήνες για να επανέλθει η αγορά σε επίπεδα που αποτυπώνουν σταθερότητα (σε επίπεδο αποτιμήσεων και κερδοφορίας).
    Ωστόσο, κι εδώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα σημείο με ενδιαφέρον. Η χρηματιστηριακή μπορεί να αναφέρεται σε «επαγρύπνηση» αλλά από την άλλη πλευρά τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει πως είναι αρνητική για το Χ.Α. Αντιθέτως, προτιμά να είναι επιλεκτική στις προτάσεις της, με λίγες συστάσεις για «Αγορά» στο σύνολο των μετοχών που καλύπτει, στηριζόμενη κυρίως στις 3 κορυφαίες επενδυτικές της επιλογές.
    Δεν αποκλείει μάλιστα συνέχιση της θετικής δυναμικής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, ακόμη και πάνω από την αποτίμηση των αντίστοιχων μετοχών της περιφερειακής Ευρώπης, κυρίως για όσο διάστημα παραμένει η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: