Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το κρίσιμο τετ α τετ με Τσίπρα με το ΔΝΤ


 
«Όλοι θέλουν να μάθουν τις θέσεις και τις απόψεις μας, αλλά όλοι επιμένουν ότι ο σημερινός δρόμος είναι μονόδρομος!». Με τη φράση αυτή κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραφε την... εμπειρία του από τα ταξίδια και τις διεθνής επαφές του Α. Τσίπρα.
«Λοιπόν εμείς είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Για αυτό κάνουμε τα ταξίδια αυτά, για αυτό επιδιώκουμε να συναντηθούμε με όσους έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της χώρας μας».
Επί της ουσίας η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει και πολλά πράγματα στις συναντήσεις που θα έχει από αύριο στις ΗΠΑ και κυρίως στη συνάντηση με το ΔΝΤ. Άλλωστε το μήνυμά του το Ταμείο φρόντισε να το στείλει πριν ακόμη ο Α. Τσίπρας πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ. Κανένα πρόβλημα, λέει στέλεχος κοντά στον πρόεδρο του κόμματος.
Καταρχάς είναι θετικό το γεγονός ότι από «μαύρο πρόβατο» είμαστε ισότιμοι συνομιλητές με τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων.
Δευτερευόντως είναι καλό που μαθαίνουν τις απόψεις και τις θέσεις μας. Είναι καλό που αντιλαμβάνονται από πρώτο χέρι ότι σε περίπτωση που κληθούμε από θέση ευθύνης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έχουμε θέσεις, έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα και κυρίως έχουμε τη θέληση να το εφαρμόσουμε και να το υποστηρίξουμε.
Ειδικά για την περίπτωση του ΔΝΤ και τις επαφές που θα έχει στις ΗΠΑ ο Α. Τσίπρας τα πράγματα είναι καλύτερα από τη Γερμανία και ση συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε.
Στις ΗΠΑ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει η Γερμανία κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και κυρίως στην Ελλάδα.
Στις ΗΠΑ και στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτά τα δύο, λέει συνεργάτης του Α. Τσίπρα, είναι μια πρώτη καλή βάση συζήτησης και διαπραγματευτικά ατού στα χέρια μας. Αρκεί κάποιος να θέλει να τα αξιοποιήσει.
Πρώτο στην ατζέντα του Α. Τσίπρα είναι το θέμα της διεθνούς συνδιάσκεψης για το χρέος όλων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και της Ιρλανδίας. Κανείς στην αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει γιατί να μην υπάρξει μία σύμπτωση απόψεων για το εν λόγο θέμα και με το ΔΝΤ.
Όλα αυτά λένε στην Κουμουνδούρου είναι πρωτοβουλίες και κινήσεις που επιβάλλεται να γίνονται. Είναι πρωτοβουλίες που πήραν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνώντες.
Το μόνο που έκαναν είναι να λένε «ναι» σε όλα, χωρίς θέσεις και χωρίς προτάσεις. Επιτέλους στο εξωτερικό ανακαλύπτουν πως κάποιοι στην Ελλάδα έχουν και θέσεις και άποψη, έστω κι αν διαφωνούν με αυτές. Κι αυτό για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρώτο βήμα.

http://www.trelokouneli.gr/to-krisimo-tet-a-tet-me-tsipra-me-to-dnt/

Δεν υπάρχουν σχόλια: